Ο Τσερβένκοφσκι τώρα θέλει δημοψήφισμα για το όνομα

"Στροφή" στη θέση της σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας έκανε η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στην ΠΓΔΜ, τασσόμενη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του SDSM, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, που θα διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου,
αναφέρεται ότι, αν το κόμμα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ενδεχόμενη λύση στην οποία θα κατέληγαν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα, θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Στο πρόγραμμα του SDSM αναφέρεται ακόμη ότι τα "ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική ταυτότητα είναι αδιαπραγμάτευτα".

Η Ράντμιλα Σεκερίνσκα, ηγετικό στέλεχος του SDSM, η οποία θα προταθεί για πρωθυπουργός από τους Σοσιαλδημοκράτες, αν αυτοί κερδίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου, δήλωσε ότι το SDSM, με τη θέση υπέρ του δημοψηφίσματος, επιχειρεί να συμβάλει στον τερματισμό της αντιπαράθεσης στην πολιτική σκηνή της χώρας σχετικά με το εάν πρέπει να διεξαχθεί ή όχι δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας.

Η απόφαση αυτή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης προκάλεσε την έκπληξη ακόμη και ΜΜΕ των Σκοπίων, που θεωρούνται φίλα προσκείμενα στην αντιπολίτευση και τα οποία σημειώνουν ότι ο αρχηγός του SDSM, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ότι εμμένει στο θέμα του δημοψηφίσματος για να μην αναλάβει την πολιτική ευθύνη που απαιτείται για να δοθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας και για να "επιβαρύνει" τις διαπραγματεύσεις.

Ορισμένοι αναλυτές στα Σκόπια επισημαίνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες, στην ουσία, προσεγγίζουν τις θέσεις του VMRO-DPMNE του Ν.Γκρούεφσκι για το ζήτημα της ονομασίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην ΠΓΔΜ, το κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι, το VMRO-DPMNE, αναμένεται να κερδίσει στις πρόωρες εκλογές της 5ης Ιουνίου, όμως με ποσοστό μικρότερο απ' αυτό που απέσπασε στις προηγούμενες εκλογές.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του SDSM, όμως δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές, ούτε θα διεκδικήσει κάποια κυβερνητική θέση, αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές.
Keywords
Τυχαία Θέματα