Ο συνδυασμός εγκληματικότητας και ρατσισμού υπονομεύει τον κοινωνικό ιστό

Σημάδια αποσύνθεσης

Tου Aγγελου Σταγκου

Είναι μάλλον αυταπόδεικτο ότι η ελληνική κοινωνία δείχνει σημάδια αποσύνθεσης, σχεδόν κατάρρευσης. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση, που οι συνέπειές της καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό. Εχουν δίκιο σε ένα βαθμό, αλλά αν εννοούν πως γι’ αυτό ευθύνεται βασικά το γεγονός ότι ένα πλήθος από ελληνικά νοικοκυριά και ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών δεινοπαθούν ή ότι το κράτος πρόνοιας περιορίζεται επικίνδυνα, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν
ορισμένα πράγματα.

Από τη στιγμή που η οικονομία έσκασε ως φούσκα γεμάτη αέρα δανεικών ήταν επόμενο να υπάρχουν φαινόμενα φτώχειας, να προκληθεί υψηλή ανεργία και να πέσει σημαντικά το επίπεδο διαβίωσης μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Ταυτόχρονα έχει αποδειχθεί ότι το κράτος πρόνοιας ήταν εντελώς σάπιο, διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό και από αυτό πλούτιζαν κυκλώματα, συντεχνίες και εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων που του έπιναν παράνομα το αίμα. Το κράτος πρόνοιας είναι απαραίτητο, αλλά με σωστή διαχείριση και εκλογικευμένο.

Από την άλλη πλευρά θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η πτώση του επιπέδου διαβίωσης δημιουργεί ένα κλίμα αλληλεγγύης και ενισχύει τους δεσμούς της οικογένειας, που άλλωστε παραδοσιακά στη χώρα μας στηρίζει με διάφορους τρόπους τα μέλη της. Τα σχετικά παραδείγματα είναι πάρα πολλά και διαμορφώνουν τη σημερινή καθημερινότητα. Οπως τη διαμορφώνουν επίσης η αυξανόμενη εγκληματικότητα, η καλλιέργεια της αυτοδικίας και τα αλλεπάλληλα τις τελευταίες εβδομάδες κρούσματα τυφλής ρατσιστικής βίας.

Αναμφίβολα, στην αύξηση της εγκληματικότητας συμβάλλει η οικονομική κρίση. Ωστόσο, η εγκληματικότητα αυξανόταν θεαματικά στην Ελλάδα και τις μέρες των παχιών αγελάδων, τότε που το χρήμα έρρεε άφθονο και οι παράνομοι, Ελληνες και ξένοι, είχαν βρει στην Ελλάδα το Ελντοράντο τους και αλώνιζαν, καθώς η αστυνομία έδειχνε ανεπάρκεια στην αντιμετώπισή τους. Το βίαιο έγκλημα τότε πήρε διαστάσεις και είχε επανειλημμένα επισημανθεί η αύξηση της εγκληματικότητας πριν ξεσπάσει η κρίση. Εκείνη την εποχή μπήκαν οι βάσεις και τώρα διαπιστώνουμε τη σχεδόν ανεξέλεγκτη κλιμάκωσή της βοηθούσης της κρίσης, παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις της αστυνομίας έχουν βελτιωθεί.

Το βίαιο έγκλημα προέρχεται από τη δράση συμμοριών Ελλήνων και μεταναστών ή λαθρομεταναστών που γενικά θεωρούνται αφομοιώσιμοι, από τα Βαλκάνια και τον Καύκασο. Δεν αμφισβητείται ότι στο εμπόριο σαρκός και στη διακίνηση ναρκωτικών συμμετέχουν λαθρομετανάστες και μετανάστες από την Αφρική, ούτε ότι η λαθρομετανάστευση από χώρες της Ασίας αποτελεί τεράστιο και ορατό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί. Οχι βέβαια από ομάδες αυτοοργανωμένων πολιτών ή μελών φασιστικών ομάδων που επιτίθενται αδιακρίτως εναντίον ξένων.

Η κλιμακούμενη εγκληματικότητα τρέφει και τον ρατσισμό, ιδιαίτερα σε μία κοινωνία με αρκετά στοιχεία ξενοφοβίας, επαρχιωτισμού και μισαλλοδοξίας. Ο συνδυασμός εγκληματικότητας και ρατσισμού υπονομεύει τ
Keywords
Τυχαία Θέματα