Ο Σούπερ Μάριο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων

Και το όνομα αυτού Outright Monetary Transactions (Αμεσες Νομισματικές Συναλλαγές). Ο Μάριο Ντράγκι παρουσίασε χθες το πολυαναμενόμενο σχέδιο παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων προκαλώντας ευρεία γκάμα αντιδράσεων. Οι αγορές είχαν πολύ καιρό να ζήσουν μια τέτοια ημέρα ευφορίας. Το ευρώ τσίμπησε έναντι του δολαρίου, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια απογειώθηκαν, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές αναγνώριζαν ότι ο Σούπερ Μάριο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Το Βερολίνο,
από την άλλη πλευρά, έχει ζήσει και καλύτερες ημέρες. Η Μαδρίτη, πάλι, υποδέχθηκε το σχέδιο κάπως μουδιασμένα εξαιτίας των αυστηρών όρων που θα συνοδεύουν την παρέμβαση της ΕΚΤ. Η Ρώμη, τέλος, ελπίζει ότι η αναμενόμενη προσφυγή της Μαδρίτης θα απαλλάξει την ίδια από την ανάλογη και πιθανότατα δυσβάσταχτη υποχρέωση. Και η Αθήνα; Εχει λόγους να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. Κάπου στο μέλλον, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει και ελληνικά ομόλογα εάν η ελληνική οικονομία έχει μπει στον δρόμο της εξυγίανσης.

Απεριόριστη αγορά ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν πίεση στο κόστος δανεισμού τους, υπό τον όρο ωστόσο να ενταχθούν σε ένα είδος Μνημονίου, με πιθανή συμμετοχή και του ΔΝΤ στον καθορισμό αυτών των υποχρεώσεων, περιλαμβάνει το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την εκτόνωση της κρίσης στην ευρωζώνη. Το πρόγραμμα θα διακόπτεται εφόσον η χώρα δεν συμμορφώνεται με τους όρους που το συνοδεύουν.

Στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα στο 0,75% τα επιτόκια του ευρώ, ο κ. Ντράγκι παρουσίασε τις λεπτομέρειες του σχεδίου για αγορά ομολόγων χωρών της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά (Outright Monetary Transactions ή Αμεσες Νομισματικές Συναλλαγές), το οποίο συνοψίζεται σε εννέα βασικά σημεία:

Τριετή ομόλογα

Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί κυρίως σε βραχυπρόθεσμους τίτλους, έως τριετούς ωρίμασης. Αυτό σημαίνει αγορές τόσο τίτλων έως τριετούς διάρκειας όσο και δεκαετών ομολόγων που έχουν τρία ακόμη χρόνια ώς τη λήξη τους.

Αυστηροί όροι

Το κρίσιμο ωστόσο σημείο αφορά τους αυστηρούς όρους (condionality) που συνοδεύουν το πρόγραμμα, δηλαδή την ένταξη της ωφελούμενης χώρας σε κάποιο πρόγραμμα στήριξης (EFSF ή ΕSM). Τέτοια προγράμματα, όπως ανέφερε χθες ο κ. Ντράγκι, μπορεί να είναι είτε πλήρους μακροοικονομικής προσαρμογής είτε να έχουν τη μορφή «προληπτικών προγραμμάτων». Οι όροι υπαγωγής σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα εξετάζονται κατά περίπτωση και ανάλογα με τα δημοσιονομικά της χώρας που θα αιτείται. Εννοώντας ότι προφανώς και δεν θα είναι ίδιοι για όλους (π.χ. άλλοι για την Ισπανία, άλλοι για την Ιταλία).

Εποπτεία από ΔΝΤ

Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο είναι ότι, όπως είπε, θα επιδιωχθεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ «στην εποπτεία και στον καθορισμό των όρων αυτών». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αν το ΔΝΤ, που είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, θα ήθελε να συμμετάσχει στα προγράμματα χρηματοδότησης, είναι
Keywords
Τυχαία Θέματα