Ο Σελάγια ενδέχεται να επιστρέψει

Ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος είχε ανατραπεί με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου 2009, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να επιστρέψει «την προσεχή εβδομάδα» στη χώρα, μετά από ένα και πλέον χρόνο εξορίας στην Δομινικανή Δημοκρατία.

«Αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα (23η-29η Μαΐου) κι αν θέλει ο θεός, είναι πιθανό εμείς που είμαστε εξόριστοι (να επιστρέψουμε)» στην Ονδούρα, είπε ο Σελάγια στην Μανάγκουα, στην διάρκεια του 17ου
Φόρουμ του Σάου Πάουλου, μιας συνόδου πολιτικών κομμάτων της αριστεράς και οργανώσεων της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής η οποία είχε αρχίσει το 1990 στη Βραζιλία.

Αυτήν την εβδομάδα, ο συντονιστής του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης ενάντια στο Πραξικόπημα (FNRP), Χουάν Μπαραόνα, εκτίμησε ότι ο Σελάγια θα επιστρέψει την 28η Μαΐου.

«Ο πρόεδρος (της Νικαράγουας) Ντανιέλ Ορτέγα πρότεινε να συνοδεύσει τον πρώην πρόεδρο Σελάγια. . . κατά την επιστροφή του την 28η Μαΐου στο (αεροδρόμιο) Τονκοντίν», στην Τεγκουσιγκάλπα, είπε στον εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό Globo από τη Νικαράγουα.

Η επιστροφή του πρώην προέδρου κατέστη δυνατή μετά την ακύρωση από τις δικαστικές αρχές των ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του.

Είναι ένας από τους βασικούς όρους για την επανεισδοχή της Ονδούρας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), τον περιφερειακό οργανισμό από τον οποίο είχε αποβληθεί μετά το πραξικόπημα. Σε περίπτωση που γίνει ξανά δεκτή στους κόλπους του οργανισμού η φτωχή χώρα της κεντρικής Αμερικής θα μπορεί εκ νέου να δεχθεί διεθνή οικονομική βοήθεια.

Τον Απρίλιο, Βενεζουέλα και Κολομβία είχαν ανακοινώσει ότι θα διαμεσολαβήσουν για την επιστροφή του Σελάγια.

«Θέλουμε να επιστρέψουμε στην Ονδούρα, το είχαμε εξετάσει και τώρα υπάρχει μια ευκαιρία, είναι πιθανό ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε εντός των επομένων ημερών. . . για να αποκατασταθούν οι ελευθερίες και οι πολιτικές διαδικασίες», είπε ο Σελάγια.

Ο πρώην ηγέτης της χώρας, που θεωρείται σύμμαχος του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, είχε μεταφερθεί δια της βίας στην Κόστα Ρίκα μετά το πραξικόπημα αλλά, τρεις μήνες αργότερα, μπήκε μυστικά στη χώρα του και κατέφυγε στην πρεσβεία της Βραζιλίας στην Τεγκουσιγκάλπα, όπου παρέμεινε υπό πολιορκία ως τον Ιανουάριο του 2010. Ο νέος πρόεδρος Πορφίριο Λόμπο --τον οποίο οι πιο πολλές χώρες στη Λατινική Αμερική δεν αναγνωρίζουν ως σήμερα, θεωρώντας ότι αναδείχθηκε παράνομα στο θώκο αφού οι εκλογές του Νοεμβρίου του 2009 είχαν γίνει υπό πραξικοπηματική διακυβέρνηση-- διευκόλυνε την μετάβασή του στην Δομινικανή Δημοκρατία.
Keywords
Τυχαία Θέματα