Ο Σάλεχ επιμένει στη συνταγματική του νομιμότητα

Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ επέμεινε σήμερα στη συνταγματική του νομιμότητα, δεσμευόμενος ωστόσο παράλληλα να εξετάσει με θετικό τρόπο ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που προτείνει το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), το οποίο αφορά μια μεταβίβαση της εξουσίας.

"Επιμένουμε στην προσήλωσή μας στη συνταγματική νομιμότητα, από πίστη προς το λαό μας, επειδή αρνούμαστε κατηγορηματικά τις απόπειρες πραξικοπήματος κατά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του πολιτικού πλουραλισμού",
δήλωσε ο Σάλεχ ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του.

"Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και θα την αντιμετωπίσουμε θετικά εντός του πλαισίου του συντάγματος της Υεμένης", σημείωσε.

Βάσει του συντάγματος της χώρας, η πενταετής θητεία του Σάλεχ λήγει το 2013.

Το σχέδιο του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου, το οποίο παρουσιάστηκε σχεδόν τρεις μήνες αφότου άρχισαν οι μαζικές διαδηλώσεις στην Υεμένη με αίτημα την άμεση αποχώρηση του προέδρου Σάλεχ, προβλέπει, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, την παραίτηση του προέδρου σε περίοδο τριάντα ημερών μετά τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Παράλληλα σήμερα πολλές χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατέβει στους δρόμους της Σαναά με αίτημα την άμεση αποχώρηση του Σάλεχ, ενώ οι υποστηρικτές του προέδρου είχαν κι αυτοί διοργανώσει πορεία για να τον υποστηρίξουν στην πρωτεύουσα της Υεμένης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές που τάσσονται κατά του Σάλεχ κατέβηκαν στους δρόμους μετά την προσευχή της Παρασκευής, λέγοντας ότι σήμερα είναι "η Παρασκευή της τελευταίας ευκαιρίας" για τον πρόεδρο της χώρας, ενώ οι διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ του ονόμασαν τη σημερινή ημέρα "η Παρασκευή της συμφιλίωσης".

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα για να εμποδίσουν την πρόκληση ταραχών μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών από τα δύο στρατόπεδα που είχαν συγκεντρωθεί σε κοντινές πλατείες, όπως είχε συμβεί και τις προηγούμενες Παρασκευές.

Στο μεταξύ 13 στρατιώτες της Υεμένης σκοτώθηκαν σήμερα σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις που πραγματοποίησαν εναντίον τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας μαχητές της Αλ Κάιντα και ένοπλα μέλη μιας φυλής, σύμφωνα με αξιωματούχους της ασφάλειας.

Μαχητές "της Αλ Κάιντα έστησαν ενέδρα σε στρατιωτική περίπολο στο Μάρεμπ κοντά στο Σάφερ", όπου βρίσκονται πετρελαϊκά κοιτάσματα, σκοτώνοντας 11 στρατιώτες, δήλωσε αξιωματούχος της ασφάλειας στη Σαναά.

Παράλληλα "δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν, δύο τραυματίστηκαν και 30 αιχμαλωτίστηκαν" όταν μέλη μιας φυλής συγκρούστηκαν με στρατιώτες στο Μάρεμπ, δήλωσε άλλος αξιωματούχος της ασφάλειας. Κατά τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν επίσης έξι μέλη της φυλής.
Keywords
Τυχαία Θέματα