Ο Μεντβέντεφ ζήτησε απο τον Καντάφι να αποχωρήσει

Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στην παραθαλάσσια πόλη Ντοβίλ της βόρειας Γαλλίας ότι ένας ρώσος απεσταλμένος θα μεταβεί στη Βεγγάζη, ενώ πρότεινε στους εταίρους του να μεσολαβήσει η Μόσχα για να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη.

Ο Μεντβέντεφ
επεσήμανε ότι ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας για την Αφρική Μιχαήλ Μαργκέλοφ θα μεταβεί στο προπύργιο των λίβυων εξεγερμένων. "Αναχωρεί για τη Βεγγάζη στην κυριολεξία αμέσως".

Πρόσθεσε εξάλλου: "Προσέφερα στους εταίρους μας τη μεσολάβησή μας".

Στη διάρκεια της συνόδου G8 η Ρωσία δέχθηκε να υπογράψει μία διακήρυξη με την οποία ζητούν την αποχώρηση από την εξουσία του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. "Η διεθνής κοινότητα δεν τον θεωρεί ηγέτη της Λιβύης", δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν θα προσφέρει καταφύγιο στον Καντάφι, όμως μπορεί να το κάνουν άλλες χώρες.

Επιπλέον ο Μεντβέντεφ ζήτησε από τον σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ, που έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη χώρα του, να "περάσει από τα λόγια στις πράξεις".

Λίγο νωρίτερα πάντως η Ρωσία απέκλεισε το ενδεχόμενο να μελετηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης με το οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες θα προειδοποιούν το συριακό καθεστώς για πιθανά "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" στη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων.

"Είδαμε το σχέδιο της απόφασης. Σε αυτό το στάδιο ούτε καν θα το μελετήσουμε και θα το βάλουμε στην άκρη. Είναι άκαιρο και επιζήμιο", υπογράμμισε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ στο περιθώριο της συνόδου.

"Η κατάσταση στη Συρία είναι ριζικά διαφορετική από την κατάσταση στη Λιβύη", εκτίμησε ο Ριάμπκοφ, επικρίνοντας την τάση των Δυτικών να προσεγγίζουν με τον ίδιο τρόπο τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Keywords
Τυχαία Θέματα