Ο δεύτερος "δυτικός ηγέτης" στην Κίνα με τη νέα ηγεσία των "δράκων"

Σημαντική ώθηση στη συνεργασία Ελλάδας - Κίνας θα δώσει η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο την προσεχή εβδομάδα (15-19 Μαΐου), όπως προεξοφλεί ο κινέζος πρεσβευτής στη χώρα μας Ντου Τσιουέν.

Ο κινέζος διπλωμάτης επισήμανε ότι κινεζική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη, τονίζοντας με έμφαση ότι ο κ. Σαμαράς
είναι ένας από τους πρώτους δυτικούς ηγέτες που λαμβάνει πρόσκληση από το Πεκίνο, έπειτα από την πρόσφατη αλλαγή φρουράς στην κορυφή της κινεζική πολιτικής ηγεσίας.

Ο κ. Τσιουέν μετέφερε την αλληλεγγύη, συμπάθεια και συμπαράσταση του κινεζικού λαού προς τους έλληνες πολίτες που δοκιμάζονται από τη οικονομική κρίση, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος του Πεκίνου είναι να αυξηθούν οι κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική οικονομία και η σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Εμφαση έδωσε στον τομέα του τουρισμού, προτρέποντας τους επιχειρηματίες του τουριστικού να εντείνουν την προσπάθεια τους για προσέλκυση κινέζων τουριστών.

Κι αυτό, καθώς το ισοζύγιο στο πεδίο του τουρισμού παραμένει αρνητικό για την Ελλάδα, με βάση και τα πληθυσμιακά δεδομένα των δύο χωρών, καθώς το 2012 οι έλληνες τουρίστες στην Κίνα έφτασαν τους 32.000, μειωμένοι κατά 0,5% σε σχέση με το 2011, λόγω της κρίσης, ενώ οι κινέζοι τουρίστες που ήρθαν στη χώρα μας αυξήθηκαν μεν κατά 24,3%, αλλά δεν ξεπέρασαν το ίδιο διάστημα τους 21.500.

Τις προσδοκίες για μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα δικαιολογεί, πάντως, η απευθείας σύνδεση Αθήνας - Πεκίνου μέσω της Air China, καθώς και η προθυμία πολλών Κινέζων να συμπεριλάβουν την Αθήνα ως πρώτο σταθμό ενός ταξιδιού στις ευρωπαϊκές πρωτεούουσες.

Κατά τον κινέζο πρεσβευτή «φρέσκια ώθηση» στις διμερείς εμπορικές σχέσεις θα δώσει και η μεγάλη αποστολή ελληνών επιχειρηματιών που θα συνοδεύουν τον κ. Σαμαρά στο πενθήμερο ταξίδι του, το οποίο θα καταλήξει με τη συμμετοχή τους σε μεγάλο επιχειρηματικό φόρουμ που θα πραγματοπιηθεί στη Σανγκάη.

Με οδηγό και τη συμφωνία με την Cosco, που έχει προσδώσει νέα δυναμική στο λιμάνι του Πειραιά, ο ίδιος επισήμανε το κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, των υποδομμών, των μεταφορών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των αγροτικών προϊόντων, ενώ γνωστοποίησε ότι προωθούνται ήδη συμφωνίες σε επιχειρηματικό επίπεδο για την εξαγωγή ελληνικού ελαιόλαδου, φέτας, κρασιού, γουναρικών Καστοριάς και προϊόντων μαρμάρου.

Το απόγευμα της Πέμπτης, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, με αντικείμενο το ταξίδι του στην Κίνα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.

Στο Πεκίνο βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες για το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού.

Δ.Νασόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα