Ο αγώνας των εργατών για μια καλλύτερη ζωή

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η πρώτη του Μάη αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί τον πιο λαμπρό φάρο στους αγώνες του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αιματοβαμμένη απεργία των εργατικών συνδικάτων των ΗΠΑ το Μάιο του 1886 με αιτήματα οχτάωρο,πενθήμερο , ωθούμενη από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των καναδών συντρόφων τους , ενέπνευσε και εμπνέει εργάτες κι εργαζομένους
ανά την οικουμένη τα τελευταία 140 χρόνια.
Ωστόσο και στην Ελλάδα έλαβαν χώρα «ματωμένες» Πρωτομαγιές, αρχής γενομένης με αυτή του 1924 στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά και πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης Παπαναστασίου. Το Μάη του 1936 ήταν η σειρά της Θεσσαλονίκης με καπνεργάτες να βρίσκονται από καιρό σε απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες όμως πνίγηκαν στο αίμα. Όμως η ημερομηνία σταθμός για την Πρωτομαγιά στη χώρα μας είναι η 1η Μαΐου του 1944, όταν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τα γερμανικά πολυβόλα έπεσαν νεκροί 200 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
Η νεολαία ΠΑΣΟΚ τιμά τους αγωνιστές και τους αγώνες τους, αφού χάρη σε αυτούς οι νεότερες γενιές μεγάλωσαν και βίωσαν ένα ασφαλέστερο εργασιακό περιβάλλον με κατοχυρωμένα τα δικαιώματα του κοινωνικού κράτους καθώς και των αγαθών της δημόσιας , δωρεάν παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της δημόσιας υγείας.
Για μας η Εργατική Πρωτομαγιά είναι το σύμβολο μιας νέας εποχής στη ζωή και τον αγώνα των εργατών.Πρόκειται για μια ιστορική και συνάμα συμβολική ημερομηνία που ανοίγει νέες, όλο και περισσότερο αποφασιστικές μάχες για την προάσπιση των κεκτημένων και των δικαιωματικά θεσμοθετημένων κατακτήσεων του οργανωμένου εργατικού κινήματος.
Μια μάνα, καταμεσής του δρόμου, μοιρολογάει το σκοτωμένο παιδί της. Γύρω της και πάνω της, βουίζουν και σπάζουν τα κύματα των διαδηλωτών – τον απερ- γών καπνεργάτών. Εκείνη συνεχίζει το θρήνο της...
Γιάννης Ρίτσος – Επιτάφιος
(Θεσσαλονίκη, Μάης του 1936)
Keywords
Τυχαία Θέματα