Ο Ρομέρο αισθανόταν εγκαταλελειμμένος από τον Πάπα

Ο πρώην επίσκοπος του Ελ Σαλβαδόρ Όσκαρ Αρνούλφο Ρομέρο, ο οποίος δολοφονήθηκε από ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς το 1980, υπέφερε από την έλλειψη υποστήριξης από πλευράς του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ , από τον οποίο αισθανόταν «εγκαταλελειμμένος», όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του ο ιταλός θεολόγος Τζοβάνι Φραντσόνι.

Ο πατήρ Φραντσόνι, πρώην ηγούμενος της βασιλικής του Αγίου Παύλου Εκτός των Τειχών,
ανήκει στην ομάδα των θεολόγων που συμμετείχαν στις ακροάσεις κατά τη διαδικασία αγιοποίησης του Ιωάννη Παύλου Β' και είχε αναπτύξει επιχειρήματα εναντίον της.

«Τότε ζούσα στη Μανάγουα της Νικαράγουας. Μία μοναχή μου εκμυστηρεύθηκε πως είχε συναντήσει στη Μαδρίτη τον Όσκαρ Ρομέρο, ο οποίος ερχόταν από τη επίσκεψή του το 1979 στο Βατικανό. Έμοιαζε καταπτοημένος, στενοχωρημένος από την ακρόαση που του είχε παραχωρήσει ο Πάπας», τόνισε.

Ο αρχιεπίσκοπος του Σαν Σαλβαδόρ «ουδέποτε είχε αισθανθεί τόσο μόνος, όσο μετά από εκείνη τη συνάντηση. Πάντοτε υπήρξε μετριοπαθής, όμως είχε απαυδήσει από το γεγονός ότι οι ακτήμονες που είχαν λάβει άδεια να εγκατασταθούν σε καλλιεργήσιμες γαίες έπρεπε να αντιμετωπίσουν ενόπλους. Είχε θέσει στη διάθεσή τους τον ραδιοφωνικό σταθμό της επισκοπής του, απ’ όπου είχαν καταγγελθεί οι κρεουργίες και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δολοφονίες των συνδικαλιστών. Είχε φέρει όλες τούτες τις αποδείξεις στο Βατικανό», πρόσθεσε.

«Ο Πάπας εμφανίσθηκε ψυχρός, πήρε τα αποδεικτικά στοιχεία και τα άφησε παράμερα, κάνοντας το εξής σχόλιο: ‘έχω πει χίλιες φορές να μη μου φέρνετε τόσα έγγραφα που να μην μπορώ να τα διαβάσω’ και προέτρεψε τον Ρομέρο ‘προσπαθήστε να έλθετε σε συμφωνία με την κυβέρνηση’. Αυτό τον άφησε κατάπληκτο, αισθάνθηκε κατεστραμμένος», τονίζει ο ιταλός ιερέας.

«Οι ομάδες θανάτου ουδέποτε θα μπορούσαν να σκοτώσουν έναν επίσκοπο, ο οποίος θα έχαιρε της εκτίμησης του Πάπα. Απεναντίας μπορούσαν να τον δολοφονήσουν εάν ήταν απομονωμένος», δηλώνει ο πατήρ Φραντσόνι.

Χθες, οι προοδευτικοί θεολόγοι είχαν εκφράσει την θλίψη τους που η διαδικασία για την αγιοποίηση του επισκόπου των ‘φτωχών’, η οποία είχε ξεκινήσει το 1996, έχει «αποτελματωθεί» εξαιτίας του Βατικανού, σύμφωνα με τους ίδιους. Μάλιστα κυκλοφόρησαν μία έκκληση, την οποία συνυπογράφουν σημαίνοντα πρόσωπα της Εκκλησίας, όπως ο γάλλος επίσκοπος Ζακ Γκαγιό και ο ελβετός θεολόγος Χανς Κινγκ.
Keywords
Τυχαία Θέματα