Νομοσχέδιο για τη φορολογική αμνηστία

Με 74 ψήφους υπέρ και καμία αποχή, το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη φορολογική αμνηστία. Ωστόσο, η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε δίχως την παρουσία των βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι εγκατέλειψαν την αίθουσα χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή (σ.σ. το νομοσχέδιο) της κυβέρνησης «ένα προεκλογικό παζάρι, που αποσκοπεί στην εξασφάλιση ψήφων ενόψει των δημοτικών εκλογών της 8ης Μαΐου».

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών της Αλβανίας, Ρίντβαν Μπόντε, επισήμανε ότι
«ο νόμος για τη φορολογική αμνηστία προβλέπει τη δυνατότητα νομιμοποίησης όλων των ποσών, που διαθέτουν τόσο οι απλοί πολίτες, όσο και οι εταιρείες και την κατάθεσή τους στις τράπεζες, πληρώνοντας ένα ποσοστό 3%».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι πολίτες μπορούν πια να αξιοποιούν τα ακίνητά τους πληρώνοντας μόνο 1%, καθώς ο νόμος αυτός προβλέπει τη διαγραφή όλων των απλήρωτων φόρων μέχρι το τέλος του 2010».

Επίσης, όπως είπε, διαγράφονται οι απλήρωτοι τελωνειακοί δασμοί για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα μέχρι το τέλος του 2010.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τη φορολογική αμνηστία, τελευταία προθεσμία για την ανακοίνωση και τη νομιμοποίηση των περιουσιακών στοιχείων είναι ο Δεκέμβριος του 2011.

Εξάλλου, ο ίδιος νόμος προβλέπει τη διαγραφή όλων των απλήρωτων λογαριασμών των 270.000 νοικοκυριών, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, το ύψος των οποίων διαμορφώνεται περίπου στα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Οι λογαριασμοί αυτοί αφορούν την περίοδο πριν την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού (KESH), δηλαδή πριν τις αρχές του 2009, όταν η KESH πέρασε στα «χέρια» της τσέχικης εταιρείας CEZ.

Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, υπογράμμισε πως «το 98% των απλήρωτων λογαριασμών αφορούν φτωχές οικογένειες, στις οποίες το κράτος παρέχει οικονομική βοήθεια από το ταμείο ανεργίας ή από άλλα ταμεία όπως αυτό των ατόμων με ειδικές ανάγκες».

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση να γίνει «πιο ανθρώπινη» και να αφήσει στην άκρη «τις πολιτικές σκοπιμότητες».

Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι «δεν είναι εναντίον μιας φορολογικής αμνηστίας, αλλά κάτι τέτοιο πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά την κατάλληλη στιγμή, ώστε να μην αποδειχθεί ‘’μπούμερανγκ’’ στην ανάπτυξη της οικονομίας και να ενθαρρύνει άλλες κοινωνικές και επιχειρηματικές ομάδες να προσφύγουν στη φοροδιαφυγή με την ελπίδα μιας νέας φορολογικής αμνηστίας στο μέλλον».

Σύμφωνα με την αλβανική κυβέρνηση, ο νόμος για τη φορολογική αμνηστία θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας, εφόσον θα ''απελευθερωθούν'' τεράστια κεφάλαια και ποσά, που μέχρι σήμερα παρέμεναν αναξιοποίητα.
Keywords
Τυχαία Θέματα