Νόμιμη η κατασκευή γκαράζ στην πλατεία Αιγύπτου

Aπό το Συμβούλιο της Επικρατείας όλα κρίθηκαν νόμιμα αναφορικά με την κατασκευή του υπόγειου πενταόροφου γκαράζ, 400 περίπου θέσεων, στην πλατεία Αιγύπτου των Αθηνών. Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (απόφαση Ε΄ Τμήματος 900/2011, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Κ. Μενουδάκο) είχαν προσφύγει κάτοικοι γύρω από τη περιοχή της πλατείας Αιγύπτου
και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 18.11.2004 απόφαση του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη κατασκευής υπογείου γκαράζ στην εν λόγω πλατεία, όπως επίσης ζητούσαν να ακυρωθεί και η σχετική οικοδομική άδεια. Να σημειωθεί ότι η κατασκευή του επίμαχου γκαράζ έχει υλοποιηθεί ήδη και λειτουργεί από το 2005.

Όλοι οι λόγοι που προέβαλαν οι κάτοικοι απερρίφθησαν, ενώ οι δικηγόροι τους εστίασαν το πρόβλημα και τους ισχυρισμούς τους στον υπέργειο χώρο της πλατείας Αιγύπτου, όπου υπάρχει η αφετηρία των υπεραστικών λεωφορείων της Αττικής. Οι κάτοικοι ζητούν την απομάκρυνση της αφετηρίας λόγω ηχορύπανσης, ατμοσφαιρικής ρύπανσης, περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής, κ.λπ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν και πάλι τους ισχυρισμούς των κατοίκων, κρίνοντας ότι από την κατασκευή του γκαράζ και την ύπαρξη της αφετηρίας υπεραστικών αυτοκινήτων, δεν μειώνεται ο κοινόχρηστος χώρος της πλατείας, αλλά αντίθετα αυξάνεται, όπως επίσης έκριναν ότι η αφετηρία των υπεραστικών λεωφορείων δεν αποτελεί σταθμό υπεραστικών λεωφορείων κατά την έννοια του ΠΔ 79/2004.

Πάντως, από το Ειρηνοδικείο Αθηνών αναμένεται η έκδοση απόφασης επί της αγωγής που έχουν καταθέσει κάτοικοι πέριξ της πλατείας Αιγύπτου, με την οποία ζητούν τη μεταφορά της αφετηρίας των υπεραστικών λεωφορείων Αττικής από την επίμαχη πλατεία. Η αγωγή αυτή συζητήθηκε χθες στο Ειρηνοδικείο.
Keywords
Τυχαία Θέματα