«Μας λείπει η ταυτότητα και πρέπει να την προσδιορίσουμε»

Τις προτάσεις τους για τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος, την αναδιαμόρφωση του κράτους και την υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου δημοσιοποίησαν σήμερα οι βουλευτές του ΠαΣοΚ κ.κ. Αθανάσιος Οικονόμου, Οδυσσέας Βουδούρης και Φραγκίσκος Παρασύρης.
Σε σχετική συνέντευξη Tύπου, οι τρεις βουλευτές πρότειναν την κατάργηση του σταυρού προτίμησης και την ανάδειξη των υποψηφίων με ανοικτές προκαταρκτικές εκλογές
στη βάση μονοεδρικών ή ολιγοεδρικών περιφερειών, τη θέσπιση ασυμβίβαστου ανάμεσα στο λειτούργημα του βουλευτή και του υπουργού, χρονικό όριο στις συνεχιζόμενες θητείες των βουλευτών και εξορθολογισμό των προνομίων τους. Επιπλέον, τάχθηκαν υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό χωρίς αλλαγή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του. Σχετικά με το κράτος, προτείναν να υπάρχει ελάχιστο εισόδημα για κάθε πολίτη που κινδυνεύει από ανέχεια αλλά και μέγιστο εισόδημα για όλους τους ανώτατους δημόσιους υπαλλήλους, τους πολιτικούς, τους προέδρους των κρατικών επιχειρήσεων, ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης, οι εν λόγω βουλευτές του ΠαΣοΚ προτείνουν να διορίζονται οι γενικοί γραμματείς με επικύρωση από το κοινοβούλιο με αυξημένη πλειοψηφία.

Ως προς το νέο παραγωγικό μοντέλο, οι βουλευτές ΠαΣοΚ Ιωαννίνων, Μεσσηνίας και Ηρακλείου αντίστοιχα, θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας σταθερός φορολογικός νόμος και ένας αποτελεσματικός και αδιάφθορος φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Ακόμη είπαν ότι πρέπει να διευρυνθούην οι δυνατότητες δηυμιουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Οι προτάσεις αυτές των τριών βουλευτών έχουν αναρτηθεί στο blog re-start - όπου μπορούν να διατυπώσουν σχόλια και οι πολίτες - ενώ έχουν αποσταλεί στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ.

Επίσης, οι βουλευτές δήλωσαν ότι δεν αποτελούν ομάδα, ότι δεν έχουν κοινές απόψεις και ενδεχομένως να μην υποστηρίξουν και τον ίδιο υποψήφιο στις εσωκομματικές εκλογές, υπάρχει όμως μια κοινή να πρόθεση να προχωρήσει ο διάλογος στο ΠαΣοΚ ένα βήμα μπροστά.

«Οποιος θέτει το δίλημμα φυσιογνωμία του ΠαΣοΚ ή ηγεσία και μιλά μόνο μόνο για την ηγεσία, μιλάει για ένα άδειο πουκάμισο. Μας λείπει η ταυτότητα και πρέπει να την προσδιορίσουμε» επισήμανε ο κ. Οικονόμου.

Οι τρεις πολιτικοί υπερασπίστηκαν τα δύο χρόνια της θητείας του ΠαΣοΚ και το μνημόνιο λέγοντας ότι στο ερώτημα «αυτοσυντήρηση ή αυτοκαταστροφή» επιλέγουν το πρώτο. Συγκεκριμένα, ο κ. Βουδούρης είπε ότι δεν αποφεύγουν τη συζήτηση για τον απολογισμό της διετίας αλλά ότι «πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το ΠαΣοΚ παρέλαβε μια ορολογιακή βόμβα. Καταφέραμε να μην εκραγεί αλλά όχι και να την απασφαλίσουμε». Ωστόσο οι εν λόγω βουλευτές παρατήρησαν ότι, παρόλο που έγιναν πολλές προσπάθεις τα προηγούμενα χρόνια, εν τέλει δεν τελεσφόρησαν.

«Δεν διαχειριστήκαμε την κρίση με τους όρους που έπρεπε γι'αυτό και προέκυψε η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου» είπαν και επισήμαναν ότι οι εσωτερικές διαδικασίε
Keywords
Τυχαία Θέματα