"Λουτρό αίματος" στην Ακτή Ελεφαντοστού

"Περισσότεροι από 800 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πόλη Ντεκουέ" στο δυτικό τομέα της Ακτής του Ελεφαντοστού, αφότου πέρυσι τον Νοέμβριο καθυστερημένα έγιναν οι προεδρικές εκλογές, βεβαιώθηκε σήμερα από την Διεθνή Ομοσπονδία των Συνδέσμων γιά τα ανθρώπινα δικαιώματα, με μία ανακοίνωσή της που εκδόθηκε στο Παρίσι.

Τονίστηκε, από την ίδια πηγή, ότι "οι δολοφονίες αυτές έγιναν την 29η Μαρτίου, ότι αυτή συλλέγει διαρκώς ατομικές μαρτυρίες γιά τη σφαγή και, τέλος, ότι τα θύματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν
στη φυλή Γκουερέ".

Αναφερόμενη στην ίδια σφαγή, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αναφέρθηκε στη Γενεύη σε "ένα γεγονός, που εκπλήσσει δυσάρεστα με το μέγεθος, αλλά και την ωμότητά του".

Σύμφωνα με τον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter, "ο ( τέως πρόεδρος) Γκμπαγκμπό"--κλείστηκε στο προεδρικό μέγαρο μετά τις καθυστερημένες προεδρικές εκλογές πέρυσι τον Νοέμβριο--"τώρα είναι στην κατοικία του (στο Αμπιτζάν), φρουρούμενος από την προεδρική φρουρά του".

Η Ακτή του Ελεφαντοστού, στη δυτική Αφρική, είναι μία πρώην αποικία της Γαλλίας.

Ο εκπρόσωπος του Γκμπαγκμπό στο Παρίσι, Τουσέν Αλέν, στον ίδιο ραδιοσταθμό επανέλαβε, σήμερα, ότι "ο Λοράν Γκμπαγκμπό δεν θα παραδώσει την εξουσία στους αντάρτες, που στηρίζονται από το Παρίσι και την Ουάσινγκτον".

--Χίλιοι τετρακόσιοι άμαχοι κι ανάμεσά τους Γάλλοι και Λιβανέζοι προστατεύονται τώρα από τους κυανόκρανούς και τις "Νέες δημοκρατικές δυνάμεις" του Αλασάν Ουαταρά, στην περιοχή Πορ-Μπουέτ, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Αμπιτζάν.

Το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα στη χώρα, το "Λιβόρν" έλαβε ενισχύσεις και αριθμεί, πλέον, 1.100 στρατιωτικούς.

Ο εκπρόσωπος των κυανόκρανων στην Ακτή Ελεφαντοστού, Γκιγιόμ Ν'γκέφα, τόνισε με δηλώσεις του, σήμερα, ότι από τις δύο εμπλεκόμενες στη διένεξη πλευρές "καμία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο".

Επίσημη γαλλική παρέμβαση

Στο Παρίσι, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ, επισήμανε σήμερα με δηλώσεις του ότι, "ο Λοράν Γκμπαγκμπό ζεί τις τελευταίες ημέρες του ως αρχηγός κράτους. Επιδεικνύει ένα εγκληματικό πείσμα και θα πρέπει να αποχωρήσει".

--Πολλαπλασιάζονται οι προτροπές της δυτικής κοινότητας προς τον Γκμπαγκμπό γιά να εγκαταλείψει την εξουσία.

Επιπλέον της Γαλλίας, την ίδια προτροπή έκαμαν --τις τελευταίες 24 ώρες-- ο ΟΗΕ, η αμερικανική κυβέρνηση, η Οικονομική κοινότητα κρατών Δυτικής Αφρικής, η CEDEAO.

--Πρακτικά, οι "Νέες δημοκρατικές δυνάμεις" του Αλασάν Ουαταρά ελέγχουν τώρα όλη την επικράτεια της δυτικοαφρικανικής αυτής χώρας με τη μεγάλη παραγωγή κακάο.

--Την εξαίρεση, αποτελεί η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Αμπιτζάν, όπου σήμερα όλη την ημέρα ακούγονται τα πυρά βαρέων αυτομάτων όπλων.

Από την Πέμπτη, όμως, οι δυνάμεις του Ουαταρά πολιορκούν, πλέον, στενά την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

Επιπλέ
Keywords
Τυχαία Θέματα