Λουκέτο σε εφημερίδες της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία

Η Λευκορωσία διέταξε την απαγόρευση δύο αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, έπειτα από την δημοσίευση αμφιλεγόμενων πληροφοριών για το αυταρχικό καθεστώς του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

Το δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε το υπουργείο Πληροφόρησης της Λευκορωσίας, διέταξε τις εφημερίδες Νασά Νιβά (Η Γη μας) και Ναρόντναγια Βόλια (Λαϊκή Βούληση) να αναστείλουν τις εκδόσεις τους. «Ο Λουκασένκο κλείνει τη Νασά Νιβά και τη Ναρόντναγια Βόλια», τονίζει στην ιστοσελίδα της η πρώτη.

Τα δύο φύλλα είχαν δεχθεί στο διάστημα ενός έτους πάνω από
δύο προειδοποιήσεις από την πλευρά των αρχών, αριθμός που αποτελεί το απώτατο όριο πέραν του οποίου αναστέλλεται η λειτουργία ενός μέσου ενημέρωσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας.

Η Νασά Νιβά δέχθηκε προειδοποίηση για τη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τον «Νονό Μπάτκα», ένα ντοκιμαντέρ άκρως επικριτικό κατά του Λουκασένκο, το οποίο τον ενέπλεκε σε περιστατικά εξαφάνισης πολιτικών αντιπάλων του και περιελάμβανε και δηλώσεις από έναν πολιτικό αναλυτή για εμπλοκή των μυστικών δυνάμεων της Λευκορωσίας στην τρομοκρατική επίθεση στο μετρό του Μινσκ, στις 11 Απριλίου, με 14 νεκρούς.

Από την πλευρά της η Ναρόντναγια Βόλια δέχθηκε προειδοποίηση για δημοσίευση ψευδών σημείων για την υποβολή συνδρομών στην εφημερίδα και γιατί τύπωσε άρθρο, του οποίου το περιεχόμενο κρίθηκε ακραίο από το υπουργείο Πληροφόρησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα