Λήξη συναγερμού στα Φαρμακεία

Κανονικά θα εκτελούνται από την Πέμπτη οι συνταγές των ασφαλισμένων του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας. Ετσι, σταματά η οικονομική αιμορραγία των πολιτών, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα πλήρωναν τα φάρμακά τους από την τσέπη τους.
Την απόφαση έλαβε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) κατά την προγραμματισμένη συνεδρίασή του που αφορούσε στο μέλλον των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Καθοριστικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε η συνάντηση
των εκπροσώπων του κλάδου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο στις αρχές της εβδομάδας.

Κατά τη συνάντηση η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε για αποπληρωμή των χρεών και για ρύθμιση των ανεξόφλητων συνταγών που εκτελέστηκαν πέρυσι, με αποτέλεσμα την προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης.

Σημειώνεται ότι έντονες ήταν οι ενστάσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωσταντίνου Λουράντου, ο οποίος επέμεινε στη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

***

Τερματίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ τις κινητοποιήσεις κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας με τη μορφή που είχαν έως σήμερα, ωστόσο, όπως αποφασίστηκε, «ο αγώνας θα συνεχιστεί με δράσεις πάνω στην πλατφόρμα που θα δημιουργήσουν τα νέα δεδομένα και οι εξελίξεις των επόμενων ημερών».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τονίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχθηκαν έναν ανελέητο πόλεμο, άνευ προηγουμένου, τόσο από την τρικομματική συγκυβέρνηση όσο και από τα συμφέροντα που την υποστηρίζουν.

Επισημάνθηκε ακόμη πως το υπόλοιπο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα δεν πορεύτηκε μαζί τους, «εμφανίζοντας αδυναμία να σταθεί στο ύψος των εξαιρετικά δύσκολων περιστάσεων... και οι αιρετοί επίσης, δεν κατάφεραν να συντονίσουν τη δράση τους και να φτιάξουν ενιαίο μέτωπο κατά των μέτρων του μνημονίου που οδηγεί τους Δήμους σε οικονομική κατάρρευση».

Έγινε μάλιστα λόγος και για ορισμένους αιρετούς «που επιχείρησαν να εμβολίσουν τον αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συντασσόμενοι και αυτοί με την κυβερνητική πολιτική».

***

Δεκτή έκανε ο Αρειός Πάγος την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή της απόφασης του Πρωτοδικείου της Αθήνας, η οποία έκρινε παράνομη την είσπραξη του ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το ανώτατο δικαστήριο, μία ημέρα μετά τη συζήτηση της σχετικής αίτησης, έκρινε ότι αυτή πρέπει να γίνει δεκτή, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι το χαράτσι για τα ακίνητα θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Η εν λόγω απόφαση έχει προσωρινή ισχύ, καθώς η κύρια προσφυγή του υπουργείου (αίτηση αναίρεσης) έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 22 Μαρτίου 2013.

Δήλωση Στουρνάρα

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε:

«Είναι προφανές ότι θα σεβαστώ την απόφαση του Αρείου Πάγου. Το πρόβλημα, εξάλλου, αφορά το επόμενο εξάμηνο, διότι μετά, το ΕΕΤΗΔΕ θα ενσωματωθεί στον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει υπόψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου τους επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν να μην διαταραχθεί το σύστημα είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ. Και για τους πολίτες, εξάλλου, είναι ευκολότερη η πληρωμή μέσω της ΔΕΗ και όχι μέσω των ΔΟΥ, γιατί υφίστανται μεγαλύτερη ταλαιπωρία».
Keywords
Τυχαία Θέματα