«Λεκτικός Πόλεμος» Μέρκελ-Ολάντ

Την ώρα που η Ευρώπη «ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί», Γερμανία και Γαλλία «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» με σημείο αιχμής τις οικονομικές επιδόσεις και την πολιτική της λιτότητας σε ένα «λεκτικό πόλεμο» ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης που δοκιμάζει τις αντοχές του γαλλογερμανικού άξονα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, ʼνγκελα Μέρκελ
αντέδρασε έντονα μετά τις επικρίσεις, κυρίως της Γαλλίας, για την εμμονή της στην πολιτική της λιτότητας, εκφράζοντας τη λύπη της για την "έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους παράγοντες" της Ευρωζώνης και προειδοποιώντας κατά της "μετριότητας".

Η κρίση στην Ευρωζώνη, κατά την κ.Μέρκελ, δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο με την "καταπολέμησή της στη ρίζα της", δηλαδή αντιμετωπίζοντας την "υπερχρέωση και το χάσμα ανταγωνιστικότητας". "Εχει εμφανισθεί μία ψευδοσυζήτηση, που φέρνει σε αντίθεση την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική λιτότητα. Αυτά είναι ανοησίες", είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μεξικό, επέμεινε ότι η Γερμανία "δεν θα αφεθεί να υιοθετήσει πρόωρες λύσεις, όπως τα ευρωομόλογα" ή το κοινό ταμείο εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρώπη. "Ο κίνδυνος που προέρχεται από τις πρόωρες προτάσεις αμοιβαιοποίησης" του χρέους είναι η απόκρυψη των διαφορών οικονομικής ισχύος ανάμεσα στις χώρες με την ισοπέδωση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών, προειδοποίησε. "Οποιος το αποκρύπτει αυτό τείνει προς τη μετριότητα. Και η μετριότητα δεν πρέπει να γίνει ο κανόνας" στην Ευρωζώνη, είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Συστάσεις

Απευθυνόμενη προς τη Γαλλία κάλεσε το Παρίσι να παρακολουθήσει "την εξέλιξη του κόστους εργασίας στη Γαλλία και στη Γερμανία" για να αποτιμήσει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον τομέα αυτόν στη Γερμανία και τα πλεονεκτήματα που σημαίνουν ως προς την ανταγωνιστικότητα, ζητώντας από την Ευρώπη να συζητήσει τις διευρυνόμενες οικονομικές αποκλείσεις ανάμεσα στη Γερμανία και στη Γαλλία. "Δεν θα υπάρξει αποτελεσματική οικονομική και νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση", συνώνυμο εγκατάλειψης της κυριαρχίας, είπε προσθέτοντας ότι "δεν μπορώ να δεχθώ τα ευρωομόλογα και να αρνηθώ κάθε έλεγχο" επί των εθνικών προϋπολογισμών. Η ʼνγκελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι τάσσεται υπέρ του αυστηρού δημοσιονομικού ελέγχου στην Ευρωζώνη, που θα επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακυρώνει τους μη ισορροπημένους εθνικούς προϋπολογισμούς, "αλλά αυτό δεν αρέσει σε ορισμένες χώρες", ενώ ζήτησε και μεγαλύτερο ρόλο από την ΕΚΤ ως προς την εποπτεία των τραπεζών. "Το μέλλον της Ευρώπης αποφασίζεται εντός των προσεχών μηνών, αυτήν τη χρονιά", είπε.

Εκκληση για ζωηρά μέτρα

Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από την Ευρωζώνη να υιοθετήσει νέα τολμηρά μέτρα ικανά να θωρακίσουν τις χώρες μέλη και τα τραπεζικά τους συστήματα από την αναστάτωση των αγορών, όπως η δημιουργία κοινού ταμείου για την αποπληρωμή χρέους, δηλ
Keywords
Τυχαία Θέματα