Κυβέρνηση τεχνοκρατών θα σχηματίσει ο Αμπάς

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε από το Αμάν της Ιορδανίας ότι η επόμενη παλαιστινιακή κυβέρνηση θα σχηματιστεί από ανεξάρτητους τεχνοκράτες. "Εργαζόμαστε για το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών", είπε στους δημοσιογράφους ο Αμπάς μετά τη συνάντηση που είχε με το βασιλιά Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας. "Δεν θα είναι μια κυβέρνηση που θα αποτελείται σε ίσα μέρη από μέλη της Χαμάς και της Φάταχ. Η κυβέρνηση θα είναι η κυβέρνησή μου που θα ακολουθεί τη στρατηγική και την πολιτική μου, μια κυβέρνηση αποτελούμενη
από ανεξάρτητους όπου κανένα μέλος δεν θα πρόσκειται σε κάποιο παλαιστινιακό κίνημα", πρόσθεσε ο Αμπάς, σύμφωνα με το ιορδανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Petra.

Ο βασιλιάς από την πλευρά του επανέλαβε ότι η συμφιλίωση μεταξύ Φάταχ και Χαμάς αποτελεί "ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της ένωσης του παλαιστινιακού λαού".

Οι δύο παλαιστινιακές οργανώσεις υπέγραψαν στη Μόσχα μια νέα κοινή διακήρυξη, χωρίς όμως να αποκαλύψουν το περιεχόμενό της. "Μπορέσαμε να επεξεργαστούμε από κοινού μια σημαντική διακήρυξη που θα βοηθήσει να τεθούν σε εφαρμογή οι συμφωνίες (συμφιλίωσης) του Καΐρου", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε επαφές με απεσταλμένους της Φάταχ και της Χαμάς στη ρωσική πρωτεύουσα.

"Στο κείμενο αυτό εκφράζουμε την πίστη μας στη συμφωνία του Καΐρου", είπε από την πλευρά του ο Άζαμ αλ-Άχμαντ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Αμπάς.

"Ο πρόεδρος Αμπάς μου τηλεφώνησε την Κυριακή για να μας ευχαριστήσει που θέσαμε στη διάθεσή (των Παλαιστίνιων) ένα χώρο για αυτήν την τόσο χρήσιμη συνάντηση", στην οποία, εκτός του αλ-Άχμαντ, συμμετείχε και ο υπ' αριθμόν 2 του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Μούσα Άμπου Μαρζούκ.

Σύμφωνα με τον Μουστάφα Μπαργούτι, μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, η Μόσχα με την κίνηση αυτή έγινε "συνεγγυήτρια" της παλαιστινιακής συμφιλίωσης. Όπως είπε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, η Ρωσία απέρριψε την κριτική του Ισραήλ απέναντι στη Χαμάς, που τη θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών "εκτιμά ότι η καλύτερη απάντηση στις επικρίσεις αυτές είναι να προχωρήσουμε γρήγορα και να θέσουμε σε εφαρμογή τη συμφωνία του Καΐρου", κατέληξε ο Μπαργούτι.
Keywords
Τυχαία Θέματα