Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση στην αγορά

Κραυγή αγωνίας για την πορεία του επιχειρείν, το οποίο - όπως υποστηρίζουν - φθίνει με ολοένα και πιο εντεινόμενο ρυθμό, εξέφρασαν σήμερα, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου, οι πρόεδροι των εννέα Επιμελητηρίων της κεντρικής Μακεδονίας.

Ισχυρίστηκαν, μάλιστα, ότι η έλλειψη «πραγματικών» αναπτυξιακών μέτρων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας και τη «φοροκαταιγίδα» - όπως τη χαρακτήρισαν - οδηγούν μοιραία σε αύξηση της ανεργίας και στο μαρασμό των τοπικών κοινωνιών.

Επιπλέον, όλοι οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων (Εμποροβιομηχανικό,
Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό Θεσσαλονίκης, καθώς και εκείνα των νομών Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής), συνέκλιναν στην άποψη πως εάν δεν ληφθούν άμεσα γενναία μέτρα για την τόνωση και στήριξη της επιχειρηματικότητας, δεν αποκλείεται - σε σύντομο χρονικό διάστημα - και οι επιχειρηματίες να κατέβουν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει.

«Το 95% των επιχειρηματιών είναι σε αδιέξοδο και σχεδόν κανένας δεν είναι συνεπής απέναντι στις πληρωμές του», είπε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης και πρόσθεσε: «Ακόμα και όσοι σήμερα είναι συνεπείς, στο προσεχές διάστημα θα έχουν αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, ζήτησε να ληφθούν άμεσα πραγματικά και ξεκάθαρα τονωτικά και αναπτυξιακά μέτρα για την επιχειρηματικότητα και να σταματήσουν οι ολοένα και πιο συχνές αλλαγές του φορολογικού σχεδίου. Σε ό,τι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις ζήτησε να σχεδιαστούν σε αναπτυξιακή βάση και να μην γίνουν, για να μπαλώσουν τρύπες των κρατικών ταμείων.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ζήτησε - μεταξύ άλλων - να γίνουν άμεσα: αποπληρωμή των επιχειρήσεων από το δημόσιο, αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων ΕΣΟΑ 2007-2013 και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ΤΕΜΠΜΕ, σε πέντε χρόνια από τρία που είναι σήμερα.

Για ομαλοποίηση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα, ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου, μείωση φορολογίας, πάταξη της φοροδιαφυγής και παραεμπορίου και πραγματοποίηση ουσιαστικού διαλόγου με την Πολιτεία για την από κοινού συνδιαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, με στόχο την ανάπτυξη, μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας, Ιορδάνης Τσώτσος.

«Δε θέλουμε χάρες, αλλά στήριξη της επιχειρηματικότητας που οι κυβερνήσεις οδήγησαν στην καταστροφή», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. Ο επικεφαλής του επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιώργος Γκίλης, ζήτησε μείωση γραφειοκρατίας και λήψη ειδικών μέτρων ενίσχυσης του τουρισμού στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κιλκίς, Παύλος Τονικίδης, επεσήμανε πως, «οι λύσεις που προτείνονται καθημερινά από την κυβέρνηση οδηγούν σε καταστροφικές προοπτικές, αναφορικά με την ανάπτυξη στη χώρα».

Επίση
Keywords
Τυχαία Θέματα