Κι όμως! Υπήρχαν πάνω απο 46.000 συντάξεις "μαϊμού"

Περίπου 5 δις ευρώ επιβαρύνθηκε το ελληνικό δημόσιο την τελευταία δεκαετία από τις συντάξεις που δίνονταν σε πολίτες που δεν τη δικαιούνταν, ακόμη και σε… νεκρούς. Τα στοιχεία που βγαίνουν από την απογραφή σε όλα τα ταμεία δείχνουν ότι υπήρχαν περίπου 46.000 συντάξεις «μαϊμού» οι οποίες επιβάρυναν τον ετήσιο προϋπολογισμό με ένα ποσό πάνω από 300 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι θα ζητήσει να επιστροφούν τα χρήματα από αυτούς
που τα έπαιρναν παράνομα ενώ την Πέμπτη συγκαλείται ευρεία σύσκεψη με κύριο θέμα την καταγραφή των συντάξεων και την αποφυγή στο μέλλον του φαινομένου να δίνονται σε άτομα που δεν τις δικαιούνται αλλά και σε συνταξιούχους που έχουν πεθάνει.
Στη σύσκεψη υπό τον Γ. Βρούτση, θα συμμετάσχουν οι υφυπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης. Εκεί θα μπουν στο τραπέζι και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σχέδιο "Αριάδνη", το οποίο έχει θέσει σε λειτουργία το υπουργείο Εργασίας και προβλέπει - μεταξύ άλλων - τη δήλωση σε συμβολαιογράφο των θανάτων, προκείμενου να ενημερώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία και να διακόπτεται η χορήγηση συντάξεων , ενώ από τις 21 Δεκεμβρίου έχει τεθεί σε ισχύ η ηλεκτρονική βάση δεδομένων συντάξεων και συνταξιούχων.
Ωστόσο, τα πιστοποιητικά για κάθε αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης που ζητούνταν στο σχέδιο «Αριάδνη» κόστιζαν 45 ευρώ σε συμβολαιογράφους και για το λόγο αυτό το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να υπαναχωρεί και αν επεξεργάζεται νέο σχέδιο. Στο αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπεται ενεργή εμπλοκή των ληξιαρχείων, αφού οι θάνατοι και οι γεννήσεις θα δηλώνονται όπως πάντα στα ληξιαρχεία από τους πολίτες.
Από εκεί ένας πιστοποιημένος υπάλληλος, ένας ληξίαρχος δηλαδή θα έχει ειδικό κωδικό μέσω του οποίου θα έχει πρόσβαση στην ειδική βάση δεδομένων που θα έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και από εκεί το υπουργείο θα προωθεί τα στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ αυθημερόν.

***

Απτά αποτελέσματα στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, έλεγχο του υψηλού πλούτου και έλεγχο της φοροδιαφυγής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ζητά από την κυβέρνηση η τρόικα στη νέα έκθεσή της.
Από τους δέκα στόχους που είχαν τεθεί επιτεύχθησαν οι πέντε, όπως τονίζεται στην Τρίτη Κοινή Ανασκόπηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης που πραγματοποίησαν η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Οι κυριότερες αποτυχίες του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με την έκθεση, εντοπίζονται στα εξής μέτωπα:
- Επαναπροσδιορισμός και επαναλειτουργία ενός σχεδίου για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
- Αποτελεσματικός έλεγχος του υψηλού πλούτου εντός και εκτός Ελλάδας.
- Πάταξη της φοροδιαφυγής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

***

Παρά τον διακομματικό… έρανο αγάπης για την ενίσχυση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, τελικά το κόμμα δεν κατάφερε να πληρώσει όλο το δώρο στους υπαλλήλους του, αλλά το μισό. Ετσι, αν κάποιος εργαζόμενος στην Ιπποκράτους κάνει καταγγελία τότε οι υπεύθυνοι του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη
Ο υποδιευθυντής του ΠΑΣΟΚ κ. Σαλαγιάννης κατέλαβε το μισό δώρο και δεσμευτηκε να εξοφληθεί μέρος των χρεών όταν δοθεί η κρατική επιχορήγη στο κόμμα με τα λεφτά που θα έρθουν από την τρόικα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «τα Νέα», οι υπεύθυνοι του ΠΑΣΟΚ έβγαλαν… δίσκο για να μαζέψουν λεφτά. Ζήτησαν αρχικά από τους 25 «πράσινους» βουλευτές να δώσουν ο καθένας από 5.000 ευρώ ενώ μοίρασαν κουπόνια και στους υπόλοιπους βουλευτές άλλων κομμάτων. Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτης ζήτησε επίσης 10.000 ευρώ από τους ευρωβουλευτές του κόμματος.
Η οοικονομική εξόρμηση είχε, πάντως, και… συγκινητικές προσφορές.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας αποδείχτηκε ο πιο ανοιχτοχέρης αφού αγόρασε κουπόνια αξίας 200 ευρώ ενώ κουπόνια αγόρασαν και πολλοί βουλευτές της ΝΔ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ. Χρήματα έδωσε και ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το ποσό. Ο Μάκης Βορίδης έδωσε σε 50 ευρώ. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Νότης Μηταράκης έδωσε 100. Από τη ΝΔ κουπόνια αγόρασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και ο Κώστας Τασούλας. Από τη ΔΗΜΑΡ αγόρασαν ο Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Νίκος Τσούκαλης ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν την προσπάθεια οι Νίκος Βούτσης και Γιώργος Σταθάκης.

***

Εκ νέου ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση απέδωσε στο κοινωνικό σύνολο ο τέως υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος. «Ο λαός ήθελε διορισμούς, φοροαπαλλαγές, φοροδιαφυγή» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Πάγκαλος.

«Η μεταπολίτευση λειτούργησε, είχαμε κοινωνική ειρήνη, καταφέραμε να πάμε μπροστά και έχουμε πάει πολύ μπροστά σε σχέση με το παρελθόν, 20 χρόνια πριν» τόνισε, επικαλούμενος και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι η 25η πλουσιότερη χώρα του κόσμου.

Εξήγησε ότι ως χώρα πρέπει να επανέλθουμε στο ίδιο επίπεδο ευημερίας ποσοτικά, αλλά με άλλες ποιοτικές συνθήκες, καθώς «αφήσαμε την αγροτική παραγωγή και γίναμε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι.»

Για τον δημόσιο τομέα ανέφερε ότι «είναι φαινόμενο παρασιτισμού και τριτοκοσμικό, καθώς οι πολιτισμένες χώρες δεν έχουν εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους». «Σε όλους οφείλεται το φαινόμενο αυτό» σημείωσε.

«Το σύστημα στηριζόταν στο συνδικαλισμό και τις προσλήψεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε και διαδήλωνε μαζί με τους υπαλλήλους της Βουλής που έχουν προνόμια» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν δήμαρχοι του κόμματος αυτού που έχουν προβεί σε απάτες. «Η εξουσία διαφθείρει» τόνισε.

Τόνισε δε, ότι «η αλητεία που ξυλοκοπεί τους καθηγητές ή καίει με άναρθρες κραυγές την Αθήνα δεν είναι το μέλλον το αρνούμαι αυτό».

Ζήτησε δε, να αλλάξει το εκλογικό σύστημα με κατάργηση του σταυρού προτίμησης.

Υπάρχουν χιλιάδες αξιολογότατοι άνθρωποι έχουμε τεράστιο δυναμικό και δείτε ποιοι έχουν μπει στη Βουλή πρόσθεσε.

Το πανεπιστημιακό άσυλο κατήντησε ορισμένες μειοψηφίες να επιβάλλουν τη θέλησή τους είπε εξάλλου ο κ. Πάγκαλος. «Να μην τολμάει να μιλήσει αντιφρονών είναι δημοκρατία; Αυτός είναι φασισμός, μαύρος ή κόκκινος αδιάφορο, και αυτοί που το ανέχονται είναι φασίστες» σχολίασε.

***

Σχέδιο για την παραχώρηση σε ακτήμονες και φτωχούς, αγροτεμαχίων που ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδας, επεξεργάζεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Ο κ. Ιερώνυμος, στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα ζήτησε από την Πολιτεία να επιτρέψει την αξιοποίηση της περιουσίας που έχει απομείνει στην Εκκλησία προς όφελος του λαού και θέτει στη διάθεση όποιου θέλει να καλλιεργήσει τη γη ή να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία τα κτήματά της. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Είναι καιρός νά αρθούν τά εμπόδια, ώστε αυτή η λίγη περιουσία πού απέμεινε στήν εκκλησία νά της επιτραπεί νά τήν αξιοποιήσει πρός όφελος του λαού μας. Καί όποιος επιθυμεί νά εργαστεί στήν ελληνική γή, συμβάλλοντας στή διατροφική επάρκεια της χώρας καί στήν ανάπτυξη σύγχρονων εξαγώγιμων προϊόντων καλλιέργειας καί βοσκής, ας γνωρίζει ότι, όση λίγη γη ανήκει ακόμα στήν εκκλησία, θά είναι στή διάθεσή του».
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη τίποτε χειροπιαστό εκτιμάται ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει ήδη ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα.
Απ΄ αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα», καθώς δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.
Keywords
υπηρχαν, ανεξαρτητοι ελληνες, θεοδωρος παγκαλος, δις, απογραφη, ισχύ, ηλεκτρονική, ηδικα, τροικα, νέα, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ελλαδα, ΠΑΣΟΚ, προσφορες, στουρναρας, νεα δημοκρατια, συριζα, βουλη, δημαρ, οφείλεται, αθηνα, σταυροι, Χριστούγεννα, καιρος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, απογραφη 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, αποτελεσματα, βουλευτες, βγαινουν, υπουργειο εργασιας, χωρες, ηλεκτρονική, ηδικα, θεμα, σημερινη, αγροτικη, ασυλο, ασφαλιστικα ταμεια, βοριδης, γεγονος, γινει, δημοσιο, δειτε, δηλωση, δις, δοθει, δυναμικο, δωρο, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκθεση, εκκλησια, εσωτερικων, εφημεριδα, ζητα, ιδιο, υφυπουργος, κυβερνηση, κομμα, λεφτα, λειτουργια, λογο, παντα, οφελος, οφείλεται, παγκαλος, παμε, πεμπτη, πολιτεια, προσληψεις, κτηνοτροφια, σχεδιο, τεως, τριτη, ισχύ, υφυπουργοι, φασισμος, φτανει, αλητεια, ανηκει, δημητρης, χωρα, υπουργειο, κτηματα, κωστας, μαυρος, μπροστα, θεοχαρης
Τυχαία Θέματα