Καταδικάζουν τον βομβαρδισμό στο Αμπιτζάν

Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ εξέφρασε "αγανάκτηση" για το θάνατο 25-30 πολιτών στο Αμπιτζάν στη διάρκεια βομβαρδισμού με βλήματα όλμων που οι κυανόκρανοι απέδωσαν στις "δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφάλειας" πιστές στον --έγκλειστο στο προεδρικό μέγαρο μετά από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010--, Λοράν Γκμπαγκμπό.

"Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν την αγανάκτησή τους", τόνισε ο κ. Ουάνγκ Μιν, αναπληρωτής πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη.

Το Πεκίνο αυτόν τον μήνα προεδρεύει των εργασιών του 15μελούς Συμβουλίου.

"Δε θα πρέπει τέτοια εγκλήματα να παραμένουν ατιμώρητα, οι υπεύθυνοι γι' αυτά πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη", τόνισε ο κινέζος διπλωμάτης.

Ο πολύνεκρος βομβαρδισμός έγινε την Πέμπτη.

Οι άμαχοι σκοτώθηκαν στη συνοικία Αμπομπό του Αμπιτζάν, όπου πλειοψηφούν υποστηρικτές του Αλασάν Ουαταρά, του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα προέδρου της Ακτής του Ελεφαντοστού. Δυτικά κράτη έχουν διαπιστεύσει πρεσβευτές του στις πρωτεύουσές τους.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας "καταδικάζουν κάθε βία από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος στην Ακτή του Ελεφαντοστού, που κατευθύνεται στους άοπλους αμάχους", ενώ βεβαιώνουν "την αποφασιστικότητά τους να επιβάλουν μέτρα, περιλαμβανομένων των στοχευμένων κυρώσεων, καθ' όσων εναντιώνονται στην αποστολή των κυανοκράνων και στην ειρηνική επίλυση της κρίσης", επισήμανε εξάλλου ο κινέζος διπλωμάτης.

Στην Ακτή του Ελεφαντοστού, πολλές χιλιάδες αμάχων κάνουν έξοδο από την πόλη Αμπιτζάν, την οικονομική πρωτεύουσα και μεγάλο λιμάνι της δυτικοαφρικανικής χώρας, "επειδή η βία εκεί κλιμακώνεται" παρατηρεί, στο πρωτοσέλιδό της, η τοπική εφημερίδα "Ο Πατριώτης". Στις αφετηρίες των λεωφορείων, οι "ουρές" είναι διαρκώς οι τριπλάσιες του συνηθισμένου, προσθέτει "Ο Πατριώτης".

Σύμφωνα με στοιχεία των κυανόκρανων, περισσότεροι κι από 300 χιλιάδες άμαχοι --στη συντριπτική τους πλειοψηφία από το Αμπιτζάν-- εγκατέλειψαν ήδη τις εστίες τους εξαιτίας της μετεκλογικής πολιτικής βίας στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Στη χώρα αυτή, σημαντική παραγωγό κακάο, όπου γνώρισε τον εμφύλιο τη διετία 2003-2004, δεν υπάρχει ένας αποδεκτός νικητής των προεδρικών εκλογών των οποίων, μετά από μία πολυετή καθυστέρηση, ο τελικός γύρος τους έγινε την 28η Νοεμβρίου, πέρυσι.
Keywords
Τυχαία Θέματα