Και επίσημα η Πορτογαλία "σε φάση ύφεσης"

Η πορτογαλική οικονομία εισήλθε σε φάση ύφεσης, με το ΑΕΠ στο τέλος του πρώτου τριμήνου να συρρικνώνεται 0,7%, μετά τη συρρίκνωση σε ποσοστό 0,6% το δ' τρίμηνο του 2010, ποσοστό μεγαλύτερο του αναμενόμενου, ανέφερε σήμερα στη Λισαβόνα το πορτογαλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Η αιτία είναι ότι μειώνονται οι καταναλωτικές δαπάνες κι η ίδια η ζήτηση, παράλληλα με τις επενδύσεις.

Μόνον οι πορτογαλικές εξαγωγές αυξήθηκαν (17%) φέτος το α' τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2010.

Τη νέα
επιβράδυνση της πορτογαλικής οικονομίας, πολλοί έγκριτοι οικονομολόγοι στη Λισαβόνα την ανέμεναν, ακριβώς επειδή τα πρόσθετα μέτρα της λιτότητας θα έσπρωχναν την οικονομία στη φάση ύφεσης (αύξηση του ΦΠΑ, μείωση μισθών), σε μία προσπάθεια να υποχωρήσει το δημόσιο έλλειμμα. Αυτό το έλλειμμα ήταν γιά όλο το 2010 9,1% του ΑΕΠ, από 10% γιά όλο το 2009.

Η επιστροφή της πορτογαλικής οικονομίας στην ύφεση, από την οποία είχε εξέλθει μόλις στα τέλη του 2009, καταγράφεται πριν εφαρμοστούν το πακέτο λιτότητας προκειμένου που αποτελεί προϋπόθεση για τον τριετής δανεισμό 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ που συμφώνησε η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Οι βουλευτικές εκλογές γίνονται την 5η Ιουνίου.

Οι ίδιοι οικονομολόγοι εκτιμούν πως εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που θα εφαρμοστούν, "το 2011 η πορτογαλική οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί 2%".

Μόνον στη διάρκεια του 2013 αναλυτές εκτιμούν ότι η πορτογαλική οικονομία θα επανέλθει σε ανάπτυξη. Το 2010 η πορτογαλική οικονομία αναπτύχθηκε 1,3%--και όχι 1,4% όπως ήταν η προγενέστερη εκτίμηση--σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.
Keywords
Τυχαία Θέματα