Η Σερβία υποψήφια προς ένταξη

Η ενδεχόμενη κρίση με την αναστολή του καθεστώτος απαλλαγής από βίζα για τη Σερβία θα αποφευχθεί και τις επόμενες ημέρες θα εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, έπειτα από συνάντηση, στο Βελιγράδι, με τον ομόλογό του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

Ο κ. Γέρεμιτς, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Άσελμπορν, τόνισε ότι η Σερβία έχει την πλήρη στήριξη του Λουξεμβούργου στο ζήτημα αυτό.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου εκτίμησε ότι τις τελευταίες
εβδομάδες η κυβέρνηση της Σερβίας εφάρμοσε σημαντικά μέτρα όσον αφορά το θέμα των αιτούντων άσυλο σε χώρες της ΕΕ και ότι τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα.

Ο κ. Άσελμπορν τόνισε ότι η Σερβία μπορεί να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας έως το τέλος του έτους, ακόμη κι αν δεν οδηγηθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία οι καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς, αλλά επιδείξει ότι υπάρχει σαφής πολιτική βούληση για τη σύλληψή τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου υπενθύμισε την περίπτωση του Κροάτη στρατηγού, Άντε Γκοτόβινα, τονίζοντας ότι η Κροατία έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας το 2005, αν και ο Γκοτόβινα δεν είχε ακόμη συλληφθεί.

Ο κ. Γέρεμιτς υπογράμμισε ότι το Λουξεμβούργο στήριξε από την αρχή την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, πρόσθεσε όμως ότι, σήμερα, η κατάσταση στην ΕΕ είναι πιο σύνθετη και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο.

«Τώρα η κατάσταση είναι σύνθετη, αλλά το σημαντικό είναι να μη χάνουμε ενέργεια και υπό τις πιέσεις εξωτερικών περιστάσεων να μην αλλάζουμε την πολιτική και την κατεύθυνση που επιλέξαμε», τόνισε ο κ. Γέρεμιτς.

Ο κ. Άσελμπορν χαιρέτισε τις συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινας στις Βρυξέλλες, εκτιμώντας ότι είναι θετικό το γεγονός ότι διεξάγονται χωρίς διαμεσολάβηση.

Αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στο Βελιγράδι
Αντιπροσωπεία του ΔΝΤ επισκέπτεται, αύριο, το Βελιγράδι, όπου θα αρχίσει συνομιλίες με τη σερβική κυβέρνηση για την έγκριση νέου δανείου.

Η προηγούμενη συμφωνία, που συνήφθη το Μάρτιο του 2009 και έληξε στις 15 Απριλίου του τρέχοντος έτους, προέβλεπε την παροχή τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Η σερβική κυβέρνηση, ωστόσο, εκταμίευσε μόνο το μισό από το συνολικό ποσό, διότι δεν υπήρξε ανάγκη για περαιτέρω δανειοδότηση.

Η νέα συμφωνία, όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς, "θα συναφθεί επίσης για προληπτικούς λόγους, αφού οι τρέχουσες ανάγκες καλύπτονται από τα έσοδα του κράτους".

Ο κ. Τσβέτκοβιτς, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ που οργάνωσαν οι ξένοι επενδυτές στη Σερβία, ανέφερε ότι η σερβική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει ανάγκη από τα χρήματα του ΔΝΤ, αλλά από τις συμβουλές και τις συστάσεις του οργανισμού αυτού σε μακροοικονομικό
Keywords
Τυχαία Θέματα