Η Νοτιανατολική Ευρώπη πρέπει να γίνει ευκαιρία και όχι πρόβλημα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (EE) εξακολουθεί να θεωρεί τα δυτικά Βαλκάνια πρόβλημα και λιγότερο ευκαιρία και η συνέχιση του εξευρωπαϊσμού της περιοχής είναι ο συντομότερος τρόπος για να καταρριφθεί η άποψη αυτή, διαπίστωσαν οι πρώην πρόεδροι της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς και της Σλοβενίας Μίλαν Κούτσαν και ο πρώην πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς στηn Μπούντβα, όπου συμμετείχαν σε διάσκεψη της Βαλκανικής Πρωτοβουλίας για την ενίσχυση των κοινωνιών στη νοτιανατολική Ευρώπη.

Ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας, σε ομιλία του στη θεματική ενότητα «Δύο δεκαετίες μετά-τα
διδάγματα, οι νέες ιδέες και οι κοινές αξίες», τόνισε ότι τα δυτικά Βαλκάνια πρέπει να στραφούν προς την ΕΕ, αλλά και το αντίστροφο, τονίζοντας ότι η περιοχή δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης.

Ο πρώην πρόεδρος της Σλοβενίας ανέφερε ότι η ένταξη στην ΕΕ συνεπάγεται απώλεια μέρους της κυριαρχίας, αλλά η ευρωπαϊκή οικογένεια επιφέρει έναν αριθμό πλεονεκτημάτων, με κύριο την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

Ο κ. Τζουκάνοβιτς τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να βλέπει τα δυτικά Βαλκάνια ως ευκαιρία, τονίζοντας ότι μόνο ενωμένη η Ευρώπη μπορεί να γίνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν ότι το ζήτημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς από την επίλυσή του εξαρτάται η σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή και ο ρυθμός ενσωμάτωσης της στην ΕΕ.

Ο κ. Μέσιτς ανέφερε ότι η επίλυση του προβλήματος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να αναζητηθεί «στην αναθεώρηση της συμφωνίας του Ντέιτον ή του Συντάγματος» και εκτίμησε ότι πρέπει να ηττηθούν εκείνοι που νομίζουν ότι οι οντότητες μπορεί να μετεξελιχθούν σε κράτη.

Ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας τόνισε ότι το Ζάγκρεμπ έστειλε στους Κροάτες της Βοσνίας το «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι το κράτος τους είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με πρωτεύουσα το Σαράγεβο και ότι εκεί «πρέπει να χαράσσουν την πολιτική τους».

«Δεν ακούσαμε ακόμη αυτό το μήνυμα από το Βελιγράδι προς τους Σέρβους της Βοσνίας, αντιθέτως σε όλα στηρίζει τον Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος δεν αναγνωρίζει τη Βοσνία», είπε ο κ. Μέσιτς.

Ο κ. Κούτσαν εκτίμησε ότι η ΕΕ πρέπει να ασχοληθεί πιο ενεργά με το ζήτημα της Βοσνίας και ο κ. Τζουκάνοβιτς τόνισε ότι η Βοσνία είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της περιοχής.

Στη διάσκεψη που διεξήχθη, χθες, υπό την αιγίδα της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και του ιδρύματος Atlas με έδρα την Ποντγκόριτσα έλαβε μέρος και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Ο κ. Κλίντον τόνισε ότι προτεραιότητα των χωρών της περιοχής πρέπει να είναι η συνεργασία και η ένταξη στις ευρωπαϊκές και ευρωατλατικές δομές.

«Πρέπει να συνεχίσετε την προσέγγιση της περιοχής στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και πρέπει να αναζητήσετε τις ομοιότητες και τα κοινά στοιχεία», υπογράμμισε ο κ. Κλίντον.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Μπαρ
Keywords
Τυχαία Θέματα