Η μεγάλη ληστεία της Proton Bank

Λίγες μόλις ημέρες πριν εκπνεύσει -την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου- και η νέα προθεσμία προς τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για να δώσει διευκρινήσεις για τα κακουργήματα του ξεπλύματος, της σύστασης συμμορίας και της απάτης, νέα στοιχεία για τη λειτουργία της τράπεζας Proton υπό τη δική
του διοίκηση.
Ειδικότερα, όπως καταγράφεται στο πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδας, με βάση το οποίο τόσο ο κ. Λαυρεντιάδης όσο και δεκάδες στενοί του συνεργάτες ενδέχεται να κατηγορηθούν τόσο για υπεξαίρεση όσο και για συμμετοχή σε απάτη πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ο τρόπος με τον οποίο διακινούσαν το χρήμα ήταν απολύτως αντικανονικός με βάση όλους τους όρους και τις ασφαλιστικές δικλείδες που ισχύουν σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Εκτός όμως από τα δάνεια μαϊμού που δόθηκαν σε όσους εξαγόραζαν εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη από την τράπεζα δόθηκαν -όπως απακάλυψε το «Βήμα της Κυριακής»- με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις δάνεια πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ σε επώνυμους ή σε ανθρώπους που είχαν κάποιας μορφής πρόσβαση προς τον επιχειρηματία.
Το πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας είναι αποκαλυπτικό:

Σύµφωνα µε το πόρισµα, ο κ. Σπύρος Μαρτσέκης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας KPMG, έλαβε προσωπικό δάνειο ύψους 320.000 ευρώ ύστερα από σύσταση του κ. Αντώνη Αθανάσογλου αλλά και λόγω των στενών σχέσεών του µε τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καθ' ότι «ο τελευταίος έχει βαφτίσει το παιδί του κ. Μαρτσέκη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Στην έκθεση σηµειώνεται ότι το δάνειο χορηγήθηκε µε «πολύ ευνοϊκό πρόγραµµα αποπληρωµής» και πως µοναδική εξασφάλιση αποτελεί «ενέχυρο επί προθεσµιακής κατάθεσης 50.000 ευρώ».

Μεσολάβηση του ενός εκ των ιδρυτών της Proton Bank κ. Ηλία Λιανού υπήρξε στη χρηµατοδότηση του ατζέντη παικτών µπάσκετ κ. Τάσου ∆εληµπαδάκη. Ο κ. Λιανός, µεγαλοµέτοχος στην οµάδα µπάσκετ του Πανιωνίου, εµφανίζεται να καταβάλλει από λογαριασµό του 260.000 ευρώ για πληρωµή δόσεων και ληξιπρόθεσµων τόκων δανείου ύψους 650.000 ευρώ που είχε πάρει ο κ. ∆εληµπαδάκης. Μάλιστα, όπως σηµειώνουν οι ελεγκτές, «ο κ. Λιανός ήταν παράλληλα και πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της τράπεζας συµµετέχοντας στη διαδικασία έγκρισης των δανείων του πιστούχου»!

Η κυρία Βάνα Μπάρµπα εµφανίζεται να έχει πάρει δύο στεγαστικά δάνεια συνολικού υπολοίπου 388.000 ευρώ και ένα προσωπικό δάνειο 23.000 ευρώ έναντι προσηµείωσης διαµερίσµατος 152 τ.µ. στη Γλυφάδα, εµπορικής αξίας 610.000 ευρώ. Οι ελεγκτές σηµειώνουν ότι «η τράπεζα προέβη στην έγκριση του προσωπικού δανείου ενώ υφίσταντο καθυστερηµένες δόσεις στα στεγαστικά δάνεια και επιπροσθέτως είχαν εµφανιστεί στον Λευκό Τειρεσία ληξιπρόθεσµες οφειλές από κάρτες, οι οποίες εξακολουθούν να εµφανίζονται και κατά το 2011».

Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος αναφέρεται ότι έχει πάρει επενδυτικό δάνειο 563.000 ευρώ µε προσηµείωση γραφειακού χώρου 175 τ.µ. στο Κολωνάκι εκτιμώμενης αξίας 700.000 ευρώ. Οπως σηµειώνε
Keywords
Τυχαία Θέματα