Η Κολομβία εξέδωσε στο Καράκας τον Μάκλεντ

Η Κολομβία εξέδωσε στη Βενεζουέλα τον υπήκοό της και θεωρούμενο λαθρέμπορο των ναρκωτικών Ουάλιντ Μάκλεντ, ο οποίος διατείνεται πως διαθέτει ενοχοποιητικές πληροφορίες για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, τονίζουν αστυνομικές πηγές.

Μετά από αλλεπάλληλες ιατρικές εξετάσεις, ο 42χρονος συριακής καταγωγής κρατούμενος επιβιβάσθηκε στη Μπογοτά σε αεροσκάφος με διακριτικά της Βενεζουέλας, υπό αυστηρή αστυνομική φρούρηση. Έφερε μάλιστα ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, αλλά η όψη του έμοιαζε
γαλήνια και σιωπηλή.

Ο Μάκλεντ, ο οποίος καταζητείται επίσης από την αμερικανική δικαιοσύνη, είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2010 στην Κολομβία, με τη συνδρομή της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA).

Στη Βενεζουέλα κατηγορείται για πολλαπλούς φόνους, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα παράνομου χρήματος. Από την πλευρά της η αμερικανική δικαιοσύνη τον κατηγορεί για παράνομη εισαγωγή κοκαΐνης, τουλάχιστον δέκα τόννων τον μήνα, σύμφωνα με την Κολομβία.

Η απόφαση έκδοσής του στη Βενεζουέλα ελήφθη στα πλαίσια της πολιτικής επαναπροσέγγισης που αποπειρώνται το Καράκας κι η Μπογοτά, οκτώ μήνες μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Από τη φυλακή, ο Μάκλεντ είχε ισχυρισθεί πως διαθέτει «εξαιρετικά ενοχοποιητικές καταγραφές βίντεο» και «αδιάσειστες αποδείξεις», που εμπλέκουν στελέχη της κυβέρνησης του Τσάβες στο λαθρεμπόριό του, γεγονός που διαψεύδει το Καράκας.

Ο συνήγορός του στο Καράκας, Μιγκέλ Ραμίρες, έχει ζητήσει από τις αρχές της Βενεζουέλας να εγγυηθούν στον πελάτη του μία «δίκαιη και δημόσια δίκη», ενώ ο υπουργός Αμύνης Κάρλος Μάτα υποσχέθηκε πως οι έρευνες θα διεξαχθούν κατά τρόπον «εξαντλητικό» και χωρίς να εξαιρεθεί κανείς ύποπτος.

Ο Μάκλεντ είναι γόνος μίας από τις μεγαλύτερες οικογένειες της Βενεζουέλας, στην οποία ανήκει εκτός των άλλων η αεροπορική εταιρεία Aeropostal. Τρεις από τους αδελφούς του βρίσκονται υπό κράτηση στη Βενεζουέλα. Ένας εξ αυτών, ο Αμπντάλα, ήταν υποψήφιος για τη δημαρχία της πόλης Βαλένσια, της τρίτης σε μέγεθος στη χώρα, τον Νοέμβριο του 2008.
Keywords
Τυχαία Θέματα