Η επιχείρηση "καθαρά χέρια" του Τ.Ερντογάν

«Για χρόνια, διάφορα γεγονότα συνέβησαν σε αυτή τη χώρα σε βάρος των εθνικών μειονοτήτων που ζούσαν εδώ. Έγιναν εθνοκαθάρσεις επειδή είχαν διαφορετική εθνική πολιτιστική ταυτότητα. Ήρθε η ώρα για μας να προβληματιστούμε σχετικά με την αιτία αυτών των γεγονότων και για τα διδάγματα που μπορούμε να συμπεραίνουμε από όλα αυτά. Δεν υπήρχε ανάλυση αυτών των γεγονότων μέχρι σήμερα.
Στην πραγματικότητα, αυτή η συμπεριφορά είναι το αποτέλεσμα μιας φασιστικής αντίληψης. Κάναμε και εμείς αυτό το μεγάλο λάθος».
Ρετζέπ
Ταγίπ Ερντογάν (Μάιος 2009)
Αυτά τα λόγια, τα οποία θα άξιζαν μια σφαίρα στην πλάτη οποιουδήποτε εκπροσώπου της Αρμενικής και της Ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία - λέχθηκαν το Μάιο του 2009 στο CNN Turk από τον Τούρκο Πρωθυπουργό αυτοπροσώπως.
Με αυτά τα λίγα λόγια, ο κ. Ερντογάν ήταν ο πρώτος εν ενεργεία κυβερνήτης που τόλμησε να τα βάλει με ένα ταμπού ηλικίας 95 χρονών.
Επιχείρηση Καθαρά Χέρια

Από τότε, η κυβέρνηση Ερντογάν άρχισε, αυτό που λέγεται συνήθως μια θαρραλέα πράξη από-φασιστικοποιήσης της τουρκικής κοινωνίας, μια αληθινή επιχείρηση «Καθαρά χέρια» για να απαλλαγεί η τουρκική πολιτική ζωή από τον έλεγχο του στρατού.

Στη συνέχεια, ο κ. Ερντογάν θα πολλαπλασιάσει τις συμβολικές χειρονομίες και δηλώσεις:

Στις 13 Μαΐου 2010, δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή καλώντας να μη υπάρχουν πλέον διακρίσεις κατά των μη μουσουλμάνων και υποστηρίζοντας «οι μη μουσουλμάνοι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του τουρκικού κράτους και έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους».

Τελικά μίλησε και ο τύπος.
Μετά από τον πρωθυπουργό πολλοί Τούρκοι αρθρογράφοι δημοσίευσαν απίστευτα εικονοκλαστικά άρθρα αδιανόητα μόλις πριν από λίγους μήνες.

Έτσι ο Ihsan Dagi έγραφε στην εφημερίδα Zaman :

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη το εβραϊκό πογκρόμ του 1934, τον φόρο στη περιουσία του 1942, και τα γεγονότα των 6-7 Σεπτεμβρίου. Με άλλα λόγια, η ιστορία μας δεν είναι τόσο «καθαρή», όσο το «πιστεύουμε». Θα ήταν λάθος να μην το συζητήσουμε και να προσπαθήσουμε να φιμώσουμε όσους το θέλουν με το πρόσχημα ότι είμαστε θυμωμένοι με τον Σαρκοζί».

Πάντα στη Zaman , ο Ορχάν Κεμάλ Τσενγκίζ δημοσίευσε άρθρο στο οποίο εκθέτει τον θεμελιώδη ρόλο για την τουρκική ταυτότητα που έπαιξε αυτό που αποκαλεί «το μεγάλο έγκλημα του 1915» και επιστρέφει στη δολοφονία του Τούρκου διανοουμένου αρμενικής καταγωγής Χραντ Ντινκ:
«Ο Χραντ Ντινκ δολοφονήθηκε από το σύστημα που ισχύει στην Τουρκία.

Αυτή η δολοφονία θα παραμένει άλυτη όσο δεν θα αντιμετωπίσουμε το σύστημα που επιτρέπει σε όλες αυτές τις δολοφονίες να γίνουν. Εάν ξεκαθαρίσουμε τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ, για την οποία έχουν συγκεντρωθεί όλες τις αποδείξεις και δεσμούς, θα βάλουμε τέλος στο καθεστώς που έχει θεσπιστεί σε αυτή τη χώρα το 1915».

Η κυβέρνηση Ερντογάν βρήκε πρόσφατα βοήθεια στην «Επιχείρηση Καθαρά Χέρια» από τις γκάφες του απόστρατου στρατηγού, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Ειδ
Keywords
Τυχαία Θέματα