"Η Δαμανάκη είπε εκείνο που ορισμένοι σκέφτονται"

«Η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη είπε δυνατά εκείνο που ορισμένοι σκέφτονται από μέσα τους;». Με αυτόν τον πρωτοσέλιδο τίτλο η βελγική εφημερίδα "La Libre Belgique" αναρωτιέται ως προς την σκοπιμότητα των όσων είπε η Ελληνίδα Επίτροπος, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, παρακαλούσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να «γυρίζουν τη γλώσσα στο στόμα τους επτά φορές», πριν σχολιάζουν την κρίση του εθνικού χρέους.

"Προφανώς το μήνυμα χάθηκε", διαπιστώνει η εφημερίδα και επισημαίνει
πως χθες η Ελληνίδα Επίτροπος για την Αλιεία Μαρία Δαμανάκη, πρόβαλε το φάντασμα της εξόδου της χώρας της από την ευρωζώνη, μία προφητεία που έως τώρα απευθυνόταν από τις στήλες των εφημερίδων.

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στις αντιδράσεις από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως οι πάντες συμφωνούν ότι από πλευράς κοινοτικών συνθηκών αυτό δεν προβλέπεται και ότι, ακόμα και αν προβλεπόταν, οι συνέπειες για την Ελλάδα θα ήταν εξαιρετικά επώδυνες.

Καταλήγοντας το δημοσίευμα αναφέρει πως η Μαρία Δαμανάκη εξέφρασε μια θέση, την οποία κανένας ευρωπαίος ηγέτης δεν είχε τολμήσει έως τώρα, τουλάχιστον «on the record».

Η δήλωση της μάλλον πρέπει να αναγνωστεί ως μήνυμα «εσωτερικής κατανάλωσης», προορισμένη να υπενθυμίσει στον ελληνικό πληθυσμό -κουρασμένο από τις θυσίες που του επιβάλλονται- και στην αντιπολίτευση, η οποία αρνείται να στηρίξει τα νέα μέτρα λιτότητας, που παρουσίασε τη Δευτέρα η κυβέρνηση, ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη λύση από το να σφίξει ακόμη περισσότερο το ζωνάρι, σημειώνει η εφημερίδα.

Ταυτόχρονα σε δεύτερο άρθρο με τίτλο: «Ελληνική κακοφωνία», στο οπισθόφυλλο της ίδιας εφημερίδας, σημειώνεται ότι: «Η δήλωση της Επιτρόπου Μ. Δαμανάκη, που ανέφερε «το σενάριο απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ», ήχησε σαν κεραυνός στις ευρωπαϊκές καγκελαρίες. Μιλώντας έτσι η Ελληνίδα έσπασε ένα ταμπού: Ελλείψει ικανών προσπαθειών για να μειώσει το χρέος της, ένα μέλος της ευρωζώνης ανακινεί πλέον ανοιχτά, την απειλή να εγκαταλείψει το κλαμπ, προκαλώντας ένα συστημικό κίνδυνο για τη συνοχή μιας Ένωσης που βάλλεται από την κρίση των δημόσιων ελλειμμάτων».

Συνεχίζοντας η εφημερίδα σημειώνει πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης επαναπροσδιόρισε με ταχύτητα τα πράγματα, διευκρινίζοντας ότι το μέλλον της χώρας του δεν βρίσκεται παρά μόνο «στα πλαίσια του ευρώ».

«Οφείλει κανείς, λοιπόν, να μετριάσει την πολιτική σημασία αυτής της αντίδρασης, που, προφανώς, δεν υπήρξε συντονισμένη», αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι «το μήνυμα της Μαρίας Δαμανάκη είχε, πιθανόν, εσωτερικό αποδέκτη, τον πληθυσμό που υπομένει σκληρές οικονομικές και κοινωνικές θυσίες, αλλά και εξωτερικούς αποδέκτες, τους δανειστές κεφαλαίων.

Πέραν τούτου, η ελληνική κακοφωνία παραμένει ζημιογόνα και επικίνδυνη, διότι τροφοδοτεί τις αβεβαιότητες των χρηματοοικονομικών αγορών, σχετικά με τη φερεγγυότητα του ελληνικού κυβερ
Keywords
Τυχαία Θέματα