Η χώρα εισήλθε σε άτυπη προεκλογική περίοδο σε κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης

Το γραφείο του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου παρέμενε φωτισμένο ως αργά τη νύχτα την περασμένη Παρασκευή. Παρ’ ότι οι μεγάλες αγωνίες του PSI και του νέου οικονομικού προγράμματος είχαν παρέλθει, ο Πρωθυπουργός συνέχιζε επίμονα να εργάζεται, προετοιμάζοντας τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς ο κύβος των εκλογών έχει ριφθεί. Η Βουλή, εκτός απροόπτου, θα κλείσει την
Παρασκευή 6 Απριλίου, δύο ημέρες δηλαδή πριν από το άνοιγμα της Μεγάλης Εβδομάδας και έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία-εξπρές οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 29 Απριλίου. Πράγμα που σημαίνει ότι ως τη διάλυση της Βουλής θα πρέπει να έχουν κυρωθεί από το Κοινοβούλιο η δανειακή σύμβαση, η συμφωνία με την τρόικα, το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, να έχουν προωθηθεί τα μέτρα και οι ρυθμίσεις του πρώτου εξαμήνου που απορρέουν από το νέο μνημόνιο, όπως και το πλαίσιο για την ανασύνταξη του τραπεζικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Λ. Παπαδήμος θέλει να καλύψει κατά το δυνατόν τη νέα κυβέρνηση, να κερδίσει ουσιαστικά τον χρόνο που θα χαθεί στις πιθανές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της και επιπλέον έχει καθήκον να προετοιμάσει, κατά τρόπο άψογο, τις εκλογές, ώστε να εκφρασθεί ειρηνικά, μαζικά και ελεύθερα, χωρίς εντάσεις και αμφισβητήσεις η βούληση του ελληνικού λαού.

Οπως όλοι, έτσι κι εκείνος γνωρίζει ότι οι προσεχείς εκλογές θα είναι οι δυσκολότερες της Μεταπολίτευσης. Γι' αυτό και δεν θέλει να αφήσει τίποτε στην τύχη. Ηδη έχει δώσει σχετικές οδηγίες στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου δηλώνουν έτοιμοι σχεδόν κατά 90% για εκλογές στο επόμενο σύντομο διάστημα.

Με το πολιτικό σύστημα κλονισμένο, αμφισβητούμενο, κατακερματισμένο, τον κόσμο οργισμένο και πολλές αντικοινοβουλευτικές ομάδες έτοιμες να προκαλέσουν τα δικά τους γεγονότα, οι εκλογές δεν μπορεί παρά να ασφαλισθούν έναντι πολλαπλών κινδύνων. Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα αγωνιούν για την ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει στην προεκλογική περίοδο.

Ηδη προβληματίζουν οι προπηλακισμοί, τα γιαουρτώματα και οι πολλές επιθετικές κινήσεις εις βάρος πολιτικών προσώπων και εκδηλώσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι των υποψηφίων προετοιμάζονται για ελεγχόμενο προεκλογικό αγώνα με τη μικρότερη δυνατή έκθεση σε άγνωστο κοινό.

Δεν είναι επίσης λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για τις σημερινές εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ, καθώς έχουν γνωστοποιηθεί προσκλήσεις για επεισόδια.

Επίδοξοι προστάτες

Μεγαλύτερη ανησυχία επικρατεί πάντως για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης παρακολουθεί από κοντά τις προετοιμασίες πολλών ετερόκλητων ομάδων για δυναμική παρουσία στις παρελάσεις σε όλη τη χώρα. Υπάρχει και το κακό προηγούμενο της 28ης Οκτωβρίου, που δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τις τελευταίες ημέρες επιδίδεται σε αυστηρή καταγραφή των ακροδεξιών ομάδων που προετοιμάζονται για την 25η Μαρτίου και δεν κρύβει τον προβληματ
Keywords
Τυχαία Θέματα