Γιατί οι Γάλλοι σύμβουλοι για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν είχαν εμφανιστεί καθόλου;

Μία ανάρτηση στη «Διαύγεια» της 26ης Απριλίου αποκάλυψε γιατί οι Γάλλοι σύμβουλοι για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν είχαν εμφανιστεί καθόλου τους τελευταίους μήνες στο «αρχηγείο» της εταιρίας στον οδό Καρόλου.

Η Credit Agricole, η τράπεζα που διαπραγματευόταν με το δημόσιο για να αναλάβει χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
είχε γνωστοποιήσει ήδη από τον Νοέμβριο ότι προθυμοποιούνταν μεν να ετοιμάσει την δομή της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της μονάδας συντήρησης του ΟΣΕ (ROSCO) και επιλεγμένων σταθμών της ΓΑΙΑΟΣΕ, όμως δήλωσε αδυναμία να επιδιώξει την εύρεση αγοραστή για το «κλείσιμο» ενός deal.

Μαζί με την Credit Agricole αποχώρησε όλη η κοινοπραξία που θα «χτιζόταν» για το περίπλοκο εγχείρημα της πώλησης των δύο εταιριών, δηλαδή οι Γαλλικοί Σιδηρόδρομοι (SNCF), η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος και το Δικηγορικό Γραφείο Μ.& Π. Μπερνίτσα, αφού η πρόσληψή τους έγινε «υπό την αίρεση της επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων.. για τη σχετική σύμβαση που θα υπογράψουν με το δημόσιο».

Έτσι, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή της και παρήγγειλε από την ενοποιημένη πια Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ και Αποκρατικοποιήσεων νέο διαγωνισμό για την πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον νομικό, χρηματοοικονομικό και τεχνικό σύμβουλο του δημοσίου, που θα αναλάβει να «τρέξει» το πρότζεκτ.

Σύγκρουση υπ. Υποδομών - ΤΑΙΠΕΔ

Δεν είναι τυχαίο, όπως παρατηρούν πηγές κοντά στην υπόθεση, ότι την ίδια ημέρα, που δημοσιεύθηκε η εν λόγω απόφαση στη «Διαύγεια», ήρθαν και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Κ. Μητρόπουλου για την νέα προσέγγιση στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Reuters, μέσα από την πώληση σιδηροδρομικών δρομολογίων.

Οι ίδιοι κύκλοι ερμηνεύουν τις συγκεκριμένες δηλώσεις ως έμμεση απάντηση στην ανοιχτή κατηγορία του υπουργού Υποδομών, κ. Μ. Βορίδη ότι το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ πωλούν στρατηγικές επιχειρήσεις σαν να επρόκειτο για «επιχειρήσεις εμπορίας ενδυμάτων». Μάλιστα, ο κ. Βορίδης, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο Transport Research Arena (TRA 2012), που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, επισήμανε ότι την στρατηγική της σιδηροδρομικής πολιτικής την χαράσσει το υπουργείο Υποδομών και όχι το ΤΑΙΠΕΔ.

Στις δηλώσεις του κ. Μητρόπουλου στο Reuters, κύκλοι του υπουργείου Υποδομών εμφανώς ενοχλημένοι απάντησαν ότι «εμείς καθορίζουμε τη συνολική πολιτική για τους σιδηροδρόμους και θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση του αρμόδιου υπουργείου με τα ευρωπαϊκά όργανα και την Τρόικα», προσθέτοντας με έμφαση ότι «δεν παρακολουθούμε ευκαιριακού τύπου παρεμβάσεις».

Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποβαθμίζουν την «οργή» του κ. Βορίδη, στην οποία διακρίνουν μάλλον προεκλογική σκοπιμότητα.Παράλληλα, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ εξηγούν ότι, σύμφωνα με τον νόμο, η αρμοδιότητα για τις ιδιωτικοποιήσεις ανήκει στο Ταμε
Keywords
Τυχαία Θέματα