Γ.Δραγασάκης: Σε συμφωνημένη λύση...

Η διαγραφή ενός «σημαντικού μέρους» του δημοσίου χρέους είναι αναγκαία, καθώς το χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο in.gr ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης τονίζει ότι εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα μία κοινή ευρωπαϊκή
λύση, μια μεταβατική λύση θα μπορούσε να είναι η συμφωνημένη αναστολή πληρωμών των τόκων (μορατόριουμ) μέχρι να ορθοποδήσει η οικονομία.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης από την τρόικα, λέει ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες» και επισημαίνει ότι εκτός από τη μεγάλη αναταραχή που θα προκαλούσε στην Ευρώπη» αυτή η απόφαση, «θα μας έδινε το δικαίωμα να αμφισβητήσουμε το χρέος συνολικά».

Ερωτηθείς για το αν η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να έχει «σχέδιο Β» για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, λέει ότι «ένα σύγχρονο και κοινωνικά υπεύθυνο κράτος, πρέπει να έχει εναλλακτικά σχέδια, ακόμη και για τα λιγότερο πιθανά ενδεχόμενα», που μπορεί να αφορούν και σε «ανεύθυνους και ωμούς εκβιασμούς».

Ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ακόμα ότι η ρύθμιση και η μερική διαγραφή τραπεζικών οφειλών είναι προϋπόθεση για την εξυγίανση των τραπεζών και την οικονομική ανάκαμψη και θα μπορούσε να είναι μέρος της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης την επομένη των εκλογών, λέει ότι ως προς τη μεθόδευση του τρόπου αντικατάστασης του Μνημονίου από ένα «ανορθωτικό πρόγραμμα» υπάρχει «όχι μόνο περιθώριο αλλά και ανάγκη συζήτησης» με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Αναλυτικά η συνέντευξη

1) Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε για ένα πρόγραμμα παροχών χωρίς καμία μεταρρύθμιση. Από πού θα καλυφθεί το κόστος για την υλοποίηση όσων υπόσχεται;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται για πολλά από τους υπεύθυνους της οικονομικής καταστροφής.

Η αλήθεια όμως είναι ότι στην καρδιά του πολιτικού μας σχεδίου είναι ένα τολμηρό πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμών στο κράτος, το πολιτικό σύστημα, στην οικονομία, παντού.

Δεν πάει άλλο με αυτό το κράτος, με αυτό το φορολογικό σύστημα, με αυτό το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να αλλάξουν όλα, με σχέδιο, αποφασιστικότητα και επιμονή, διαφορετικά η καταστροφή θα γίνει ολοκληρωτική.

2) Στο πρόγραμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται την ολική ή μερική διαγραφή τραπεζικών οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πώς θα γίνει αυτό και με ποιον τρόπο θα καλυφθεί το κόστος;

Αυτό δεν προτείνεται μόνο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι ταυτόχρονα προϋπόθεση για την εξυγίανση των τραπεζών και την ανάκαμψη της οικονομίας. Αν οι τράπεζες μείνουν φορτωμένες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τότε για χρόνια πολλά ίσως και δεκαετίες θα είναι παγιδευμένες στην ανακύκλωση των παλιών δανείων, και όχι στη χορήγηση νέων. Γι’ αυτό η ρύθμιση και η μερική διαγραφή χρεών, ιδίως των φτωχών νοικοκυριών, υπό όρους και προϋποθέσεις βεβαίως, θα
Keywords
Τυχαία Θέματα