Εξοδος απο το δημόσιο με Bonus

Σχέδιο οικειοθελών αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων με τη θέσπιση κινήτρων, όπως η εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την πίεση της μνημονιακής δέσμευσης για 4.000 αποχωρήσεις έως το τέλος του έτους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, η ρύθμιση θα αφορά δημοσίους υπαλλήλους που θα υπαχθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας και βρίσκονται τρία χρόνια πριν από την θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Όσοι ενταχθούν στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου θα μπορούν
να λάβουν το σύνολο της προβλεπόμενης αποζημίωσης ή την εξαγορά πλασματικών συντάξιμων ετών.

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί από τον Αντώνη Μανιτάκη στους επικεφαλής της τρόικας κατά τη συνάντηση που έχουν σήμερα, Δευτέρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τρόικα έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Πάντως, καθοριστικά για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι τα στοιχεία που θα δώσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την πορεία υπαγωγής σε διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων έως το τέλος του 2013.

Ο Αντώνης Μανιτάκης επισημαίνει ότι σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμος ο προγραμματισμός για τη διαθεσιμότητα, παραδεχόμενος πως μπορεί να μην ανταποκρίνεται πλήρως στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την τρόικα.

Το γεγονός προκαλεί ανησυχία σε κυβερνητικούς κύκλους, ωστόσο από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι ο προγραμματισμός για τους φορείς από τους οποίους θα προέλθουν οι υπάλληλοι που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα είναι έτοιμος και πως δεν απαιτείται να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι μέσα στον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, σύμφωνα με το Έθνος, εντός της εβδομάδας «κλειδώνει» η λίστα των 2.000 υπαλλήλων. Ήδη βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού η έκθεση επιτροπής κυβερνητικών στελεχών, που προβλέπει αναδιοργάνωση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας και της ΕΡΤ, από όπου θα προέλθουν περίπου 1.500 απολύσεις. Η έκθεση θα συζητηθεί στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών προς το τέλος της εβδομάδας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι 2.000 απολύσεις που θα ολοκληρωθούν έως το Σεπτέμβριο, αναμένεται να προέλθουν:

900 υπάλληλοι από την κατάργηση της ΕΑΣ και την αναδιοργάνωση ΕΑΒ και ΕΛΒΟ
500-600 από την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ
300 από καταργήσεις και συγχωνεύσεις μικρότερων οργανισμών
200 επίορκοι, κοπανατζήδες και ακατάλληλοι προς εργασία
Keywords
Τυχαία Θέματα