Ερευνα για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στον ΟΛΘ

Τη διαβεβαίωση ότι θα διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα του 54χρονου φύλακα τον περασμένο Απρίλιο, δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ 'Αγγελου Τζέκη, Ιωάννη Ζιώγα και Σοφίας Καλαντίδου.

Όπως προκύπτει
από το έγγραφο, ο άτυχος εργάτης παρασύρθηκε από κλαρκ που είναι ιδιοκτησίας του ΟΛΘ και είχε πιστοποιητικό καταλληλότητας ανυψωτικού μέσου από τον "Ελληνικό Νηογνώμονα". Ωστόσο, μετά από έλεγχο από τους Επιθεωρητές της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου, διαπιστώθηκαν σοβαρές δυσλειτουργίες αναφορικά με τα φρένα, τα φώτα και την κόρνα και για το λόγο αυτό κινήθηκε η διαδικασία έρευνας για τυχόν παραλείψεις του διαπιστευμένου φορέα κατά την έκδοση του πιστοποιητικού καταλληλότητας.

"Όσον αφορά στις τυχόν ευθύνες του ΟΛΘ, ως κυρίου του χώρου και εργοδότη του θανόντα, αυτές διερευνώνται και θα αποτυπωθούν στην έκθεση αυτοψίας που θα συνταχθεί μετά τη λήξη της έρευνας και θα αποσταλεί στις εισαγγελικές αρχές", ενημερώνει επιπλέον τους βουλευτές του ΚΚΕ ο αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και προσθέτει ότι "ανεξάρτητα από τα τελικά συμπεράσματα της έκθεσης και τις τυχόν ποινικές ευθύνες που προκύπτουν από το ατύχημα, έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων στον εργολάβο (σ.σ. μηχανοδηγός-χειριστής, εργολάβος φόρτωσης δημητριακών σε πλοία) με την κλήση του για παροχή εξηγήσεων".

Πάντως ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρει πως στον ΟΛΘ ,ο οποίος απασχολεί περίπου 450 εργαζομένους, υπάρχει Τεχνικός Ασφαλείας (με πλήρη απασχόληση και συχνή επικοινωνία και συνεργασία με το ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου) και Γιατρός Εργασίας, όπως επίσης και Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων, από την οποία το ΚΕΠΕΚ Μακεδονίας-Θράκης δεν έχει δεχθεί καμία καταγγελία τα τελευταία χρόνια σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια της εργασίας.

Οι βουλευτές Α. Τζέκης, Ι. Ζιώγας και Σ. Καλαντίδου έχουν καταγγείλει ότι το κλαρκ αν και μπορούν να το χειρίζονται μόνο οι υπάλληλοι του ΟΛΘ, το χειρίστηκε εκείνη την ημέρα ο ιδιώτης εργολάβος, "γεγονός που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την ασύδοτη δράση των ιδιωτών - εργολάβων". Έχουν επίσης καταγγείλει ότι "για τον φρικτό θάνατο του εργαζομένου στον ΟΛΘ ευθύνεται η διοίκηση του Οργανισμού λόγω της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς αλλά και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που προωθούν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και των εργασιών του".
Keywords
Τυχαία Θέματα