Εντονη νευρικότητα για την "ανακεφαλαιοποίηση" των τραπεζών

Εντείνεται η κινητικότητα στο παρασκήνιο για τη διαμόρφωση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μετά την ολοκλήρωση του PSI. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι συναντήσεις εκπροσώπων των τραπεζών με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος για την οριστικοποίηση του «λογαριασμού» που θα κληθεί να πληρώσει η κάθε τράπεζα
τόσο από το κούρεμα των ομολόγων όσο και από τις επισφάλειες που προκύπτουν με βάση τους ελέγχους της BlackRock και τα σενάρια για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας που «έτρεξε» η Bain, ο άλλος σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας. Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, ο συνολικός λογαριασμός για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου αγγίζει τα 50 δισ. ευρώ. Αυτό που μένει να οριστικοποιηθεί είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει.
Σε περίπτωση που οι όροι δεν είναι ελκυστικοί για τους μετόχους και τους ιδιώτες επενδυτές, τότε το κράτος θα χρειαστεί να καλύψει μόνο του τα κεφάλαια αυτά. Ομως, με δεδομένο ότι ιστορικά η συνολική χρηματιστηριακή αξία του τραπεζικού κλάδου σπανίως και για μικρά χρονικά διαστήματα έχει βρεθεί πάνω από τα επίπεδα αυτά, το κράτος μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μια «μαύρη τρύπα» καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση να πάρει πίσω τα χρήματά του.

«Ο κίνδυνος να μην εισπράξει πίσω το Δημόσιο ούτε τα μισά από τα χρήματά του αν δεν βάλουν λεφτά οι ιδιώτες είναι πολύ πιθανός» εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Η ΕΕ και το ΔΝΤ αναγνωρίζουν ότι χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μπορεί να αποδειχθεί ζημιογόνο για το Δημόσιο, καθώς δεν διασφαλίζονται οι συνθήκες επιστροφής σε κερδοφορία των τραπεζών. Για τον λόγο αυτόν επιμένουν στη συμμετοχή των ιδιωτών.

Σύμφωνα με του υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών, όπως γνωστοποίησε στους τραπεζίτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, για να καλυφθούν οι ζημιές των τραπεζών από το «κούρεμα» των ομολόγων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα χρειαστούν περί τα 48 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά είναι εξασφαλισμένα από τα πακέτα βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ και θα δοθούν στις τράπεζες μέσω του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν αρχικά να υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με προσωρινή λύση και στη συνέχεια να ακολουθήσει η οριστική. Και τούτο διότι οι ζημιές των τραπεζών από το «κούρεμα» που θα αποτυπωθούν στις λογιστικές καταστάσεις της 31ης Μαρτίου θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα, ενώ η οριστική λύση είναι πολύ πιθανόν να δοθεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης θα καθοριστούν από την παρούσα κυβέρνηση.

Ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πάντως προβλέπει ότι το Δημόσιο μέσω του Ταμείου θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών εκδίδοντας κοινές μετοχές με αναστολή ψήφου για πέντε χρόνια. Αν οι μέτοχοι, παλαιοί ή νέοι, συμμετέχουν με ποσοστό τουλάχιστον 10% θα μπορούν να διατηρ
Keywords
Τυχαία Θέματα