Έντονη αντίδραση των Σοσιαλιστών της Αλβανίας

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, στην Αλβανία, αποφάσισε τελικά να καταμετρήσει και τα ψηφοδέλτια για τον υποψήφιο δήμαρχο Τιράνων, που βρέθηκαν στην κάλπη για τους υποψήφιους για το δημοτικό συμβούλιο. Στις αλβανικές δημοτικές εκλογές, υπάρχει άλλο ψηφοδέλτιο (και κάλπη) για τον υποψήφιο δήμαρχο και άλλο για τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Σοσιαλιστικού
Κόμματος, ο πρόεδρος του οποίου και απερχόμενος δήμαρχος Τιράνων, Έντι Ράμα, είχε εξασφαλίσει διαφορά δέκα ψήφων από τον αντίπαλό του, υποψήφιο του συνδυασμού με επικεφαλής το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, Λουλζίμ Μπάσα.

Από το πρωί, χιλιάδες οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Εφορευτικής Επιτροπής, διαδηλώνοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση αυτή.

Μάλιστα, ορισμένοι βουλευτές του κόμματος αυτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισήλθαν εκ νέου στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Στο μεταξύ, τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής συνεχίζουν την καταμέτρηση των ψήφων, γεγονός που, κατά το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, αναμένεται να ανατρέψει το αποτέλεσμα (νίκη, με δέκα ψήφους διαφορά υπέρ του Ράμα) και να αναδείξει νικητή τον Μπάσα.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε, χθες το απόγευμα, ο Έντι Ράμα, έκανε λόγο για "προσπάθεια ανατροπής του (εκλογικού) αποτελέσματος από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή", με αφορμή την πρόθεση τότε (απόφαση πλέον) της τελευταίας για αξιοποίηση ψηφοδελτίων για τον υποψήφιο δήμαρχο, από την κάλπη με τους υποψήφιους για το δημοτικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, δήλωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει με απόλυτα διάφανο τρόπο και κατηγόρησε τον Έντι Ράμα ότι "προσπαθεί να επιβάλλει εαυτόν, προκειμένου να καταστήσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τελεσίδικη εκλογική απόφαση".

Ο κ. Μπερίσα κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος για προσπάθεια "παράλυσης" της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, με χρήση μέσων ασύμβατων προς τη δημοκρατική τάξη.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της απόφασης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, λέγοντας ότι οι ψήφοι αυτές πρέπει να καταμετρηθούν, όπως συμβαίνει σε όλο το δημοκρατικό κόσμο.

Σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, υπογράμμισε την ανάγκη για ωριμότητα, ηρεμία, υπευθυνότητα και από τις δύο πλευρές και τις κάλεσε να επιδείξουν τον δέοντα σεβασμό στην "ατζέντα" της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα