Έντονες πιέσεις στην Πορτογαλία

H υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Πορτογαλία "δεν διαθέτει τη νομιμοποίηση" να προσφύγει στον εξωτερικό δανεισμό, εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος, την ώρα που η Πορτογαλία αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

"Δεν έχει νομιμοποίηση αυτή η κυβέρνηση, ούτε τις προϋποθέσεις έχει, για να διαπραγματευθεί" ο,τιδήποτε σχετίζεται με τον εξωτερικό δανεισμό", απάντησε ο αξιωματούχος, που δέχθηκε ερώτηση ακριβώς γιά το ενδεχόμενο ενός εξωτερικού δανεισμού της Πορτογαλίας.

Ο ίδιος υπουργός προέβη σε αυτές
τις δηλώσεις μετά από την "αναθεώρηση προς τα άνω" του δημοσίου ελλείμματος της χώρας γιά το 2010, συγκεκριμένα στο 8,6% του ΑΕΠ από 7,3%, διότι δεν είχαν προσμετρηθεί κρατικές δαπάνες περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Για το 2011 ο κυβερνητικός στόχος γιά το έλλειμμα είναι να μην ξεπεράσει το 4,6% του ΑΕΠ. Έλλειμμα 8,6% του ΑΕΠ μεταφράζεται σε εξωτερικό κρατικό χρέος 92,4% του ΑΕΠ.

"Με όλα τα μέσα θα αναζητήσουμε τρόπους χρηματοδότησης των κρατικών δαπανών εφέτος", σημείωσε ο κ. ντος Σάντος. "Είμαστε μία υπεύθυνη κυβέρνηση, που θα βρει πόρους γιά την δράση της, αλλά και θα τιμήσει τις έναντι των πιστωτών της δεσμεύσεις".

Η Πορτογαλία πρόκειται την Τετάρτη να αναζητήσει μεταξύ 750 εκατομμυρίων ευρώ και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την αγορά κρατικών ομολόγων επταετούς και δεκαετούς διάρκειας.

Ο Οργανισμός διαχείρισης του δημόσιου χρέους προσδοκά την εξασφάλιση άλλων επτά δισεκατομμυρίων ευρώ από την πώληση βραχυπρόθεσμων κρατικών χρεογράφων κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Όμως, από την άλλη πλευρά, έως το μέσον του Ιουνίου η Λισαβόνα πρέπει να είναι σε θέση να εξοφλήσει συνολικά εννέα δισεκατομμύρια δολάρια ληξιπρόθεσμο χρέος --μέσα στο τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος .

"Ροή" κρατικών ομολόγων

Για τον λόγο αυτόν, ακριβώς, αναλυτές αναφέρονται ήδη στο ενδεχόμενο μιας συνεχούς ροής κρατικών πορτογαλικών ομολόγων στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, ώστε ακριβώς να είναι δυνατόν να εξυπηρετείται, διαρκώς, αυτό το πολύ πιεστικό χρονοδιάγραμμα οφειλών.

Στο μεταξύ εξαιτίας της αρνητικής προοπτικής γιά την πορτογαλική οικονομία που προβλέπουν αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης, τα σπρεντ των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων έχουν φθάσει σε ιστορικά ύψη τις τελευταίες ημέρες--ξεπέρασαν το 8%. Τα σπρεντ των πενταετών ομολόγων έχουν ξεπεράσει ήδη το 9% .

Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες πρόσφατα απέκλειε η χώρα του να καταφύγει στον εξωτερικό δανεισμό, παρά το ότι οι χρηματαγορές ανεβάζοντας συνεχώς τα σπρεντ των πορτογαλικών ομολόγων είναι σαν να "υπαγορεύουν" στη Λισαβόνα τη λύση της καταφυγής στον εξωτερικό δανεισμό.

Ο οικονομολόγος της γαλλικής Societe Generale, Τζέιμς Νίξον, έκρινε σήμερα ότι η διόγκωση του δημοσίου ελλείμματος της Πορτογαλίας, πέρυσι, δεν προοιωνίζεται ένα αυξημένο δημόσιο έλλειμμα και φέτος.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης σε στενωπό

Στο μετ
Keywords
Τυχαία Θέματα