Ενίσχυση εξαγωγών τροφίμων

Στη δημιουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, ενός ενιαίου εμπορικού μητρώου για τις επιχειρήσεις, που θα αποκτήσει η Ελλάδα για πρώτη φορά αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Στέφανος Κομνηνός σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων που πραγματοποιήθηκε χθες 30 Μαρτίου.

Ο κ. Κομνηνός αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και δήλωσε πως το σύνολο
του αγορανομικού κώδικα θα τεθεί ύπο αναδιατύπωση με στόχο να αρθούν οι αναποτελεσματικές διατάξεις ενώ η αδειοδότηση των επιχειρήσεων θα γίνεται σε 4 ημέρες. Τέλος ο κ. Κομνηνός ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, τα συναρμόδια Υπουργεία και τον ΣΕΒΤ θα προτίνει σύντομα τη σύσταση ομάδας διαχείρισης διατροφικών κρίσεων, απατώντας σε ένα από τα πάγια αιτήματα της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων τα τελευταία χρόνια.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης, επεσήμανε την εξέχουσα θέση της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στην ελληνική οικονομία και αναφέρθηκε στη δυναμική του κλάδου παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον: "Το 2010 ο μέσος όρος των εξαγωγών των επιχειρήσεων του κλάδου παρουσίασε αυξητικές τάσεις, παρά την κρίση. Το ενδεκάμηνο του 2010 οι εξαγωγές σε Τρόφιμα και Ποτά συμμετείχαν κατά 21,6% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών ενώ η αξία τους ανήλθε σε 3.096,4 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009". Επίσης ο κ. Καλούσης σημείωσε ότι "Πρέπει επιτέλους, ως χώρα να επιδιώξουμε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο, που θα ενισχύσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και θα αναδεικνύει την επιχειρηματική δράση".

Ακολούθησε συζήτηση με θέμα "Η έξοδος από την κρίση: η Ανάπτυξη και ο Ρόλος της Βιομηχανίας Τροφίμων". Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Γεώργιος Χατζημαρκάκης, Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Γερμανία, Ιωάννης Στουρνάρας, Καθηγητής Οικονομικών του Παν/μίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Ο κ. Χατζημαρκάκης αναφερόμενος στην οικονομία της Γερμανίας είπε χαρακτηριστικά: "εμείς στη Γερμανία τα πάμε καλά. Και τα πάμε καλά σε βάρος της Ελλάδας. Αυτό όμως λίγοι Γερμανοί το κατανοούν" και επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν αξιοποίησε σωστά τα χρόνια της Ευρωζώνης επιλέγοντας την κατανάλωση αντί για τις επενδύσεις.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε με τη σειρά του ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να φέρει σε πέρας το δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής όμως είναι απαραίτητη η ανάπτυξη μέσω επενδύσεων υποδομών και επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρόπουλος, αναφερόμενος στις προοπτικές της διεθνούς βιομηχανίας τροφίμων, τόνισε ότι είναι ευνοϊκές διότι οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες (Ασία, Αφρική) είναι ισχυροί και έχουν διάρκεια. Ειδικότερα για την ελληνική βιομηχανία ειδών
Keywords
Τυχαία Θέματα