Ενδεχόμενο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Ν. Γυάρο

Δεν έχει κατατεθεί φάκελος Μελέτης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Ν. Γυάρο, προκειμένου να υπάρξει γνωμοδότηση βάσει των κατευθύνσεων του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Ν. Αιγαίου, αλλά και βάσει των κανόνων και των κριτηρίων χωροθέτησης που τίθενται στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο της Διεύθυνσης Χωροταξίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ, Σπύρου Χαλβατζή, Σταύρου Σκοπελίτη και Θανάση Παφίλη.
Οι βουλευτές έχουν ζητήσει να παραμείνει και να αναδειχθεί η Γυάρος, ως τόπος ιστορικής μνήμης και να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ή να αναπτυχθεί κάποια άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί που έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος.

Στο έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, έχουν αναγνωριστεί ως ιδιαίτερες κατηγορίες τα κατοικημένα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους, περιλαμβανομένης της Κρήτης αλλά και ο υπεράκτιος θαλάσσιος χώρος και οι ακατοίκητες νησίδες.

Περαιτέρω και σε ότι αφορά στο νησιωτικό χώρο, στο έγγραφο επισημαίνεται ότι, «παρά την ύπαρξη πλούσιου αιολικού δυναμικού, αποφεύχθηκε ο καθορισμός Περιοχών Αιολικής Προτεραιότητας, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του χώρου (περιορισμένος χώρος, ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον, έντονος τουριστικός προσανατολισμός, υψηλό αιολικό δυναμικό κατά κανόνα στο σύνολο της έκτασης των νησιών που ενισχύει το ενδεχόμενο συγκρούσεων μεταξύ εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλων χρήσεων γης)».

Επισημαίνεται επιπλέον ότι στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, εντοπίζονται οι ζώνες αποκλεισμού για την εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προσδιορίζεται το μέγιστο ποσοστό κάλυψης από ανεμογεννήτριες σε 4% της έκτασης του ΟΤΑ, που αντιστοιχεί σε 0,53 τυπικές ανεμογεννήτριες ανά 1000 στρέμματα.

Έχουν προβλεφθεί, επίσης, όπως αναφέρεται, «δυσμενέστερα εν γένει κριτήρια ένταξης των αιολικών εγκαταστάσεων στο τοπίο των κατοικημένων νησιών, μέσα από τα οποία εκτιμάται η οπτική παρεμβολή από τα σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος» και «προσδιορίζονται αποστάσεις των αιολικών εγκαταστάσεων από γειτνιάζουσες χρήσεις γης, δραστηριότητες και δίκτυα τεχνικής υποδομής».
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται, «για την υλοποίηση οποιασδήποτε εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης της, στο πλαίσιο της οποίας ελέγχονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εγκατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες και δίνεται η ευκαιρία να τοποθετηθεί κάθε ενδιαφερόμενος, επί της σκοπιμότητας και των όρων λειτουργίας της».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Χα
Keywords
Τυχαία Θέματα