Έκθεση κυπριακής ιστορίας και πολιτισμού στη Μελβούρνη

Έκθεση με τίτλο "Κύπρος - 11.000 χρόνια Ιστορίας και Πολιτισμού", εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Πολυπολιτισμού και Ιθαγένειας Νικόλαο Κότσιρα, παρουσία του ύπατου αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιάννη Ιακώβου, στην Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης.

Η έκθεση περιλαμβάνει 16 πανό με φωτογραφίες που καλύπτουν την χιλιόχρονη ιστορία της μεγαλονήσου μαζί με τα ευρήματα και τα μνημεία, αρχής γενομένης από τη Νεολιθική Εποχή, 9ος αιώνας π.Χ., την εποχή του Χαλκού, την Κλασσική περίοδο, τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή.

Οι φωτογραφίες καλύπτουν, επίσης,
τη φραγκοκρατία, την ενετοκρατία, την τουρκοκρατία, την αγγλοκρατία και, φυσικά, τη νεώτερη εποχή από την ανακήρυξη της Κύπρου σε Δημοκρατία.

Το φωτογραφικό υλικό της τελευταίας περιόδου από το 1960 και μετά, είναι παραστατικό με ποικίλα λαογραφικά και παραδοσιακά στοιχεία, καθώς επίσης και πτυχές από την σύγχρονη ζωή και την ένταξη της γης της Αφροδίτης (2004), στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Προκοπίου, πρόεδρος της ΠΑΣΕΚΑ και ΣΕΚΑ Βικτωρίας, που είναι και ο φορέας οργάνωσης, αφού καλωσόρισε τους παραβρεθέντες, ευχαρίστησε τόσο τον κ. Κότσιρα για την αποδοχή της πρόσκλησης όσο και το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για την ευγενική παραχώρηση του υλικού, καθώς και όσους βοήθησαν και συνέβαλαν στην επιτυχία της έκθεσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Κότσιρας, εκτός από την αναφορά στο περιεχόμενο της έκθεσης, μίλησε για την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο και εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ελπίδα η ευχή για επανένωση του νησιού να γίνει πραγματικότητα.

Σημαντική ήταν η παρουσία των πολιτικών τόσο σε πολιτειακό επίπεδο όσο και ομοσπονδιακό. Μεταξύ άλλων διακρίναμε τους βουλευτές Τζένη Μικάκου, Graham Watts, συμπρόεδρο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Φιλίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, Adam Foley, Marlene Conroz, Jane Garrett, Elizabeth Miller, Thelmo Lanquila, Wendy Halfpenny, Kevin Thompson και Nazih Elasmar MLC.
Keywords
Τυχαία Θέματα