«Έκαναν όλα τα λάθη που μπορούσαν να γίνουν»

«Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ επέπληξε την Ε.Ε. για τη διαχείριση της κρίσης χρεών στην Κύπρο, συγκρίνοντας το σχέδιο «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων με τα μέτρα που έπλητταν τους αποταμιευτές στις εποχές της Σοβιετικής Ένωσης» γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times.

Και
συνεχίζει: «Ωστόσο, η Μόσχα δεν έχει ακόμη προσφέρει κάποια συγκεκριμένη βοήθεια στην κυπριακή κυβέρνηση, που αναζητεί εναγωνίως εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης του διεθνούς πακέτου διάσωσης, μετά την απόρριψη του σχεδίου της ευρωζώνης για επιβολή φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις από το κοινοβούλιο της χώρας.

Την ώρα που σχολίαζε τα παραπάνω ο Ντ. Μεντβέντεφ, ο Μιχάλης Σαρρής, υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, διεξήγαγε συναντήσεις με κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους, προσπαθώντας να ζητήσει βοήθεια από το Κρεμλίνο για τη διάσωση του προβληματικού τραπεζικού κλάδου.

Στη Λευκωσία, πάντως, αυξάνονταν οι φόβοι ότι ο κ. Σαρρής απέτυχε στην αποστολή του, καθώς η κυβέρνηση στη Λευκωσία αναζητούσε πυρετωδώς άλλα μέσα εξασφάλισης εσόδων. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι το τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει κλειστό μέχρι την επόμενη Τρίτη, για να αποφευχθούν μαζικές τραπεζικές αναλήψεις.

Αξιωματούχοι στη Μόσχα εξέφραζαν κατ' ιδίαν σκεπτικισμό για την προοπτική να διασώσει η Ρωσία την Κύπρο ή να παράσχει περαιτέρω γέφυρες δανείων. Κορυφαίοι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν ξεκαθαρίσει ότι τους ενδιαφέρουν αποκλειστικά και μόνο τα ψυχρά εμπορικά κριτήρια στις όποιες επενδύσεις τους.

«Αγορά άχρηστων μετοχών σε μια τράπεζα για ένα ή δύο δισεκατομμύρια, δεν πρόκειται να προχωρήσει πολύ εδώ», σχολίασε ένας τραπεζίτης.

Από τις κορυφαίες ρωσικές τράπεζες, η VTB, η Gazprombank, η Sberbank και η Alfa Group διέψευσαν ότι μετέχουν σε συνομιλίες για επενδύσεις σε χρηματοπιστωτικά ενεργητικά στην Κύπρο. «Δεν είναι η καλύτερη εποχή», σχολίασε στέλεχος της VTB. Και η Gazprom διέψευσε δημοσιεύματα ότι μελετά επενδύσεις σε έργα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της νήσου.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός δεν απέκλεισε ενδεχόμενη στήριξη της Κύπρου, αλλά δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων και με τον πρόεδρο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, στην ήδη προγραμματισμένη συνάντησή τους στη Μόσχα, σήμερα.

Κάνοντας τα πλέον αναλυτικά σχόλια μέχρι στιγμής από τη Μόσχα για το σχέδιο διάσωσης που καταψήφισε η Κύπρος, ο Ντ. Μεντβέντεφ είπε ότι η Ε.Ε. και η Κύπρος λειτούργησαν «σαν ελέφαντας σε κατάστημα με πορσελάνες».

«Έκαναν όλα τα λάθη που μπορούσαν να γίνουν», πρόσθεσε. «Τα μέτρα που προτάθηκαν αντιστοιχούν με κατάσχεση και είναι πρωτοφανή. Δεν συγκρίνονται παρά με τις αποφάσεις που έπαιρναν οι σοβιετικές αρχές..., που δεν είχαν μεγάλη ιδέα για τις αποταμιεύσεις του λαού. Αλλά τώρα ζούμε στον 21ο αιώνα, με συνθήκες οικονομίας της αγοράς. Όλοι συμφωνούν ότι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας θα πρέπει να είναι σεβαστά».
Keywords
Τυχαία Θέματα