Είναι μια ατμομηχανή για να ξεπεράσει τα μεγάλα εμπόδια από το τεράστιο χρέος

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που ορίζει 10ωρη συνεδρίαση, εισήχθη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο «κανόνες τροποποιήσεως τίτλων, εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία των Ομολογιούχων», γνωστό ως νομοσχέδιο για το PSI.

Την έντονη αντίθεσή τους με τη διαδικασία εξέφρασαν ΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ.: Η Βουλή έχει μετατραπεί σε πρωτοκολλητή
αποφάσεων, παρατήρησε ο Δημ. Παδημούλης, «κοροϊδεύετε το λαό» κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ο Θ. Παφίλης, για φίμωση των βουλευτών έκανε λόγο o Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.

«Δεν αντιλαμβάνομαι την επιμονή σας στην άρνηση του κατεπείγοντος», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και καταλόγισε σε όσους δεν δέχονται τη διαδικασία του κατεπείγοντος ότι δεν αντιλαμβάνονται ή δεν έχουν συνείδηση σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα. Κάλεσε επίσης όσους διαφωνούν, να πουν ανοιχτά ότι δεν θέλουν η χώρα να απαλλαγεί από 130 δισ. ευρώ και 50 μονάδες χρέους.

«Σταματήστε να κοροϊδεύετε τον λαό και να τον εκβιάζετε. Λέτε ψέματα ότι θα γλυτώσει 130 δισ. ευρώ. Πείτε τι θα κερδίσει ο εργαζόμενος; Οι τράπεζες και τα μονοπώλια θα κερδίσουν», ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που χέρι - χέρι με την τρόικα έχει μετατρέψει τη Βουλή σε πρωτοκολλητή αποφάσεων», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης .

«Η πίεση που ασκείται δημιουργεί ανωμαλία. Η αίθουσα δεν γεμίζει γιατί οι βουλευτές δεν έχουν το λόγο», σχολίασε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.

«Είναι θέμα εθνικού καθήκοντος να το ολοκληρώσουμε σήμερα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι λαϊκισμός τα υπόλοιπα», αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

Κόντρες και επί της ουσίας του ν/σχ

Κατά τα άλλα, την αναγκαιότητα υπερψήφισης του νομοσχεδίου για το PSI υπογράμμισε στην εισήγησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

«Το νομοσχέδιο δεν λύνει όλα τα προβλήματα του δημοσίου χρέους, αλλά είναι μια ατμομηχανή για να ξεπεράσει τα μεγάλα εμπόδια από το τεράστιο χρέος που εμείς οι τελευταίοι κληρονομήσαμε... Πρέπει να είμαστε ενωμένοι - όχι ότι οι αντίθετες φωνές δεν κάνουν καλό στην Ελλάδα και την Δημοκρατία - αλλά θα πρέπει να προσέξουμε όλοι το συμφέρον της Ελλάδας και του έθνους» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε πως το κόμμα του «δεν φέρει καμία ευθύνη για το πώς φτάσαμε μέχρι την αναδιάρθρωση» και ως εκ τούτου η τελευταία «δεν θα φορτωθεί σ΄ αυτήν την κυβέρνηση».

Σε σχέση με το κούρεμα του χρέους, ο εισηγητής της ΝΔ τόνισε πως «είναι αδιανόητο να υποστούν τα ταμεία τις συνέπειές του και είναι αδιανόητο να υπάρξει κούρεμα των ομολόγων των φυσικών προσώπων που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό Δημόσιο. Αυτόν τον Έλληνα επενδυτή, πρέπει να τον προστατεύσουμε».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, καταφέρθηκε εναντίον της «κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και των απολογητών τ
Keywords
Τυχαία Θέματα