Δυο νεες συσκέψεις των αρχηγών

Νέες συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών, που στηρίζουν την κυβέρνηση, προγραμματίστηκαν για τη Δευτέρα (16.00) και την Τρίτη (18.00). Επί τάπητος θα τεθούν οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις.

Το πρωί της Κυριακής αναμένεται να έχει κλείσει το πακέτο των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, στο γενικό του πλαίσιο, ώστε να ακολουθήσει κατόπιν η εξειδίκευση και να ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά η τρόικα φρενάρει τις 10 δόσεις πληρωμής των φετινών φουσκωμένων εκκαθαριστικών και ζητεί...
ισοδύναμα ή επτά δόσεις μέχρι το Φεβρουάριο.

Στη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, τέθηκαν επί τάπητος οι άξονες και οι πολιτικές από τις οποίες θα προέλθουν οι εξοικονομήσεις των 11,5 δισ. ευρώ, με τους ξένους ελεγκτές να ζητούν επίμονα διευκρινίσεις και δεσμεύσεις για το πόσο ρεαλιστικά είναι τα μέτρα, μετά τις αστοχίες που έχουν καταγραφεί σε προηγούμενα σχέδια περικοπών.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, εξερχόμενος από τη σύσκεψη χαρακτήρισε τη συνάντηση «εξαιρετική», ενώ ο Ματίας Μορς της Κομισιόν που ρωτήθηκε πότε θα φύγουν, απάντησε «θα μείνουμε λίγες ημέρες ακόμα». Το καλό κλίμα της συνάντησης επιβεβαιώθηκε και από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αλλά και εφόσον υπάρξει συμφωνία την Κυριακή, το κλιμάκιο της τρόικας θα αναχωρήσει πιθανότατα τη Δευτέρα και θα επιστρέψει προς τα τέλη Αυγούστου για να λάβει το οριστικό πακέτο των μέτρων. Στο διάστημα που μεσολαβεί, τα συναρμόδια υπουργεία θα εξειδικεύσουν τα μέτρα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια.

Πάντως, οι χειρισμοί της τριμερούς κυβέρνησης στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με την τρόικα εξακολουθούν να τυγχάνουν έντονης κριτικής από την αντιπολίτευση. Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης υποστηρίζει ότι υπάρχει «ένα πρόγραμμα ανεφάρμοστο που οδηγεί νομοτελειακά τη χώρα εκτός ευρώ».

Αναφέρει ακόμη ότι «η κυβέρνηση των τριών προθύμων εταίρων έχοντας αποφασίσει την καταιγίδα μέτρων με την εφαρμογή των οποίων τα μόνα που διασφαλίζονται είναι η ύφεση, η ανεργία και η φτώχεια, τώρα ετοιμάζεται να ανεβάσει την δεύτερη πράξη του έργου "επαναδιαπραγμάτευση στα τέλη Αυγούστου"».

«Σταματήστε επιτέλους τα ψέματα. Το μόνο που επιτυγχάνετε είναι να εξοργίζετε περισσότερο τους Έλληνες οι οποίοι πολύ καλά αντιλαμβάνονται ότι υποκλέψατε την ψήφο τους και ότι συνεχίζετε να τους κοροϊδεύετε», σημειώνει ο κ. Ζώης απευθυνόμενος στην τριμερή κυβέρνηση.

«Ποτέ δεν υπήρξε Ζάππειο, ποτέ δεν υπήρξε διαπραγμάτευση, ποτέ δεν υπήρξαν ισοδύναμα μέτρα. Υπάρχει μόνο ένα πρόγραμμα ανεφάρμοστο που οδηγεί νομοτελειακά τη χώρα εκτός ευρώ», καταλήγει.

Στην Αθήνα αναμένεται εντός του Αυγούστου ο Γιούνκερ

Στο μεταξύ, την Αθήνα αναμένεται να επισκεφθεί στις 22 Αυγούστου ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο Ζαν-Κ
Keywords
Τυχαία Θέματα