Δρούτσας: Η Ελλάδα συμβάλλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας

Το σημερινό Συνέδριο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια δίνει συνέχεια σε μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, για ένα νέο σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη και αποτελεί συνέχεια της λεγόμενης "Διαδικασίας της Κέρκυρας", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε δήλωσή του, στο πλαίσιο του Συνεδρίου το οποίο συνδιοργανώνεται από τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας
και Ρωσίας με θέμα :"Η πολιτικο-στρατιωτική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας: Προτάσεις και Προοπτικές".

Το γεγονός ότι ένα τόσο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα παρουσιάζεται από κοινού από την Ελλάδα και τη Ρωσία δείχνει τις στενές σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών και παράλληλα αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στις διεθνείς σχέσεις, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο, υπογραμμίζοντας τα τελευταία γεγονότα στη Βόρειο Αφρική και τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανθρωπιστική διάσταση κάθε κρίσης, υπενθυμίζοντας τη στάση της στην κρίση της Λιβύης.

Επίσης, παρατήρησε ότι σήμερα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι χρειάζεται και η πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία έχει ήδη αποδειχθεί στην πράξη από την Ελλάδα μέσω της Διαδικασίας της Κέρκυρας.

Όπως σημείωσε ο κ. Δρούτσας, η Ελλάδα με τη λεγόμενη Διαδικασία της Κέρκυρας άνοιξε τη διαδικασία ενός διαλόγου για την ασφάλεια στην Ευρώπη, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και σημείωσε ότι πρέπει να καταργηθούν τα στερεότυπα του παρελθόντος στον πολιτικο-στρατιωτικό τομέα.

Αναφερόμενος στη δομή και τη θεματολογία του ελληνο-ρωσικού Συνεδρίου, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι οι ομιλητές προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, όπως η πολιτική, η διπλωματία, η έρευνα και χαρακτηρίζονται για την εμπειρία τους σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας, γεγονός που θα συμβάλει στη διεξαγωγή μιας ευρύτερης συζήτησης, για τον ρόλο που διαδραματίζουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ρωσία στη διαμόρφωση της νέας αρχιτεκτονικής ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Keywords
Τυχαία Θέματα