Δώρο η επιστροφή στις αγορές

Με προβλέψεις για πιθανή επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές πολύ πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και επισημάνσεις για τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν για την οικονομία ολοκληρώθηκε η έκτη κατά σειρά έκθεση της τρόικας στο Δουβλίνο.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σημείωσαν ότι η κυβέρνηση του Εντα Κένι βρίσκεται εντός στόχων του μνημονίου με τον επικεφαλής
της αντιπροσωπείας Κρεγκ Μπομοντ να διευκρινίζει ότι «η εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων θα διευκολύνει την αναθέρμανση της εσωτερικής ζήτησης αλλά και την επιστροφή στις διεθνείς αγορές».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν πρόσθεσε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί πολύ νωρίτερα από την ολοκλήρωση του προγράμματος (το Δεκέμβριο του 2013) αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για δανεισμό από τις αγορές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

«Προφανώς θα θέλαμε να συμβεί το συντομότερο δυνατό αλλά δεν έχουμε σφιχτό χρονοδιάγραμμα» πρόσθεσε ο επικεφαλής της τρόικας.

Πάντως το ΔΝΤ έχει προαναγγείλει αναθεώρηση επί τα χείρω της πρόβλεψης για το ρυθμό ανάπτυξης το 2012 αναμένοντας ότι το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει το 0,75% (έναντι το 1,3% που είχε αρχικά προβλεφθεί). Η ιρλανδική οικονομία βρίσκεται προς το παρόν και επισήμως σε ύφεση καθώς από το τέταρτο τρίμηνο του 2011 ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αρνητικός.

Ο φόβος για περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας ανάγκασε τους ελεγκτές της τρόικας να ανάψουν το πράσινο φως στο Δουβλίνο προκειμένου να χρησιμοποιήσει (όπως ζητούσε η κυβέρνηση) μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις σε μέτρα τόνωσης της αγοράς εργασίας και της ανάπτυξης. Το εκτεταμένο σχέδιο πώλησης δημόσιας περιουσίας αφορά μεταξύ άλλων εκχώρηση μεριδίων από τις εταιρείες ενέργειας και αερομεταφορών όπως και του φορέα διαχείρισης δασών σε ιδιώτες.

Τα δύο τρίτα από τα έσοδα των τριών δισ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη των ελλειμμάτων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης στο 8,6% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η κυβέρνηση Κένι παρουσίασε σήμερα ως «δώρο» στην Ιρλανδία από την τρόικα (για την πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων) τη χρησιμοποίηση άνω του ενός δισ. ευρώ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα