Διαπραγματεύσεις στη Φινλανδία για κυβέρνηση

Έξι κόμματα άρχισαν συνομιλίες σήμερα για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Φινλανδίας υπό την ηγεσία του εντολοδόχου πρωθυπουργού Γιούρκι Κατάινεν. Τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα ελάχιστο κοινό παρονομαστή πολιτικών θέσεων για την περίοδο των επόμενων τεσσάρων ετών--παρότι οι απόψεις τους διαφέρουν θεμελιωδώς σε ζητήματα όπως είναι η φορολογία, η ενέργεια, π.χ. εάν πρέπει να επιτραπεί η κατασκευή και λειτουργία νέων πυρηνικών αντιδραστήρων,
και οι συμφωνίες δανεισμού χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους.

Δεν έχει οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Το συντηρητικό κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας του Κατάινεν αναδείχθηκε το ισχυρότερο στη βουλή μετά από τις εκλογές του περασμένου μήνα.

Η κυβέρνηση συνασπισμού η οποία αναμένεται να σχηματισθεί --με τη συμμετοχή των έξι από τα συνολικά οκτώ κόμματα της εθνοσυνέλευσης-- έχει ήδη χαρακτηριστεί ‘καλειδοσκόπιο’ ή ‘ουράνιο τόξο’ από τον Τύπο. Αναμένεται να συμπεριλάβει το κόμμα του Κατάινεν, τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους, το Κόμμα του Σουηδικού Λαού στη Φινλανδία, τους Χριστιανοδημοκράτες και την Αριστερή Συμμαχία.

Απόντες είναι οι εθνικιστές Αληθινοί Φινλανδοί, οι οποίοι συγκέντρωσαν μεγάλο ποσοστό ψήφων προβάλλοντας ευρωσκεπτικιστικές θέσεις. Αποσύρθηκαν από τις συνομιλίες για τη σύμπηξη του κυβερνητικού συνασπισμού την περασμένη εβδομάδα λόγω της αντίθεσής τους στην έγκριση του δανεισμού της Πορτογαλίας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Δημοσκόπηση την οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Helsingin Sanomat καταδεικνύει ότι η πλειοψηφία των υποστηρικτών του κόμματος τάσσεται υπέρ της παραμονής του κόμματος στην αντιπολίτευση.

Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε σχηματισθεί από τέσσερα κόμματα. Όμως το Κεντρώο Κόμμα, στο οποίο ανήκε η πρωθυπουργός από το 2003, έκανε σαφές ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση μετά τις μεγάλες απώλειες που υπέστη στις εκλογές.
Keywords
Τυχαία Θέματα