Διαπραγματεύσεις με όρους...

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α.Σαμαράς διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να διαπραγματευτεί σθεναρά με τους δανειστές και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα υφεσιακά μέτρα, ούτε η οικονομία της χώρας, ούτε η κοινωνική συνοχή.
«Δεν έχει γίνει από τους δανειστές καμία αναφορά για ανάκαμψη και για αυτό χρειάζεται διαπραγμάτευση» είπε με έμφαση ο κ. Σαμαράς
που απέρριψε την κατάργηση 13ου- 14ου μισθού μισθού γιατί θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, εμφανίστηκε θετικός απέναντι στο πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων, όμως διευκρίνισε πως αυτό είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων.
Σε αυτή τη λογική, απέρριψε τη μείωση των επικουρικών συντάξεων προτείνοντας συγκεκριμένα ισοδύναμα μέτρα που θα επιφέρουν μεγαλύτερα οφέλη από την περικοπή των επικουρικών.

Μεταξύ αυτών που πρότεινε ήταν: α) μείωση 20% των νέων συμβασιούχων στο δημόσιο (τώρα είναι -10%), β) Χρήση του οφέλους από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και από έλεγχο συντάξεων ‘‘μαϊμού’’, γ) χρήση της αύξησης των εσόδων από τα νέα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

«Όλα αυτά μαζί με τις 2 περικοπές που έγιναν στις επικουρικές το 2011, ξεπερνούν το στόχο που είχε τεθεί στο μεσοπρόθεσμο» ανέφερε με έμφαση.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τη μείωση του κατώτατου μισθού, λέγοντας πως όταν μειώνονται οι μισθοί συνεχώς, χωρίς να πέφτουν οι τιμές, αυτό δεν οδηγεί σε βελτίωση ανταγωνιστικότητας, αλλά σε ανακατανομή του εισοδήματος των αδυνάτων, αυξάνει την ανεργία και οδηγεί σε χειρότερη ύφεση. Μάλιστα παρουσίασε και ένα πίνακα, βάσει του οποίου εάν υπάρξει μείωση μισθών θα υπάρξει αύξηση της ύφεσης κατά 3.5%.

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε έντονα, ότι μια μεταβατική κυβέρνηση, οφείλει να φέρεται ως μεταβατική και να μην ξεφεύγει του ειδικού έργου της. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς, διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι οι υπουργοί μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, όπως συνέβη, με το θέμα των οικονομικών εισαγγελέων, με το ν/σ για τις αποφυλακίσεις, τις κρίσεις των αξιωματικών στα σώματα ασφαλείας, το θέμα του περιορισμού των εκτός σχεδίου δόμησης και το διορισμό γενικών διευθυντών στα υπουργεία.

Στην πρόταση του κ. Παπανδρέου, ότι αρχηγοί θα πρέπει να μιλήσουν με τους κοινωνικούς εταίρους και να καθίσουν μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Σαμαράς ήταν αρνητικός, ενώ με τον πρόεδρο της Ν.Δ. συμφώνησε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και ο Πρωθυπουργός που το θεώρησαν παρέμβαση.

Στην εξουσιοδότηση που ζήτησε ο Πρωθυπουργός για να διαπραγματευθεί στη Σύνοδο Κορυφής, ο μόνος που συμφώνησε να δοθεί εν λευκώ ήταν ο κ. Παπανδρέου, κατά τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ που ήταν της λογικής, να γίνει εκ νέου συζήτηση μετά τη σύνοδο κορυφής.
Σύμφωνα με τη ΝΔ θέμα υπογραφών δεν ετέθη, όπως και ζήτημα με την ημερομηνία των εκλογών, ενώ ο κ. Σαμαράς ήταν αρνητικός στο θέμα του δημοσιονομικού επιτρόπου, λέγοντας ότι δεν το συζητώ.

Καρατζαφέρης: Να στείλουμε τις απαιτήσεις της τρόικας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
<
Keywords
Τυχαία Θέματα