Διάλογος σε όλα τα μέτωπα

Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες που παραμένουν σήμερα για πέμπτη ημέρα με τα τρακτέρ τους παρατεταγμένα στις εθνικές οδούς, για τις αποφάσεις της κυβέρνησης επί των αιτημάτων τους. Κρίσιμη θεωρείται για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων η σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό.
Στη σύσκεψη θα προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα και η στάση της κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείεται να εξεταστούν και νέα μέτρα για τους αγρότες, με τα περιθώρια όπως διαμηνύεται να είναι εξαιρετικά στενά.
Πάντως στη χθεσινή
σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη με τη συμμετοχή του υπoυργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη και του αναπληρωτή υπουργού Μ. Χαρακόπουλου εξετάστηκαν και κάποια αιτήματα των αγροτών που μέχρι τώρα δεν έχουν ικανοποιηθεί.
Τέτοιο, για παράδειγμα, είναι το συνταξιοδοτικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, γύρω στους 5.000 αγρότες που συμμετείχαν στο συγχρηματοδοτούμενο από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παρότι έχουν κλείσει τα 65 διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Και αυτό γιατί η χρονική συγκυρία συνέπεσε με την αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67. Στο κυβερνητικό τραπέζι λοιπόν βρίσκεται και το κατά πόσο μπορεί να παραταθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα για μια διετία. Πρέπει ωστόσο να βρεθούν πρώτα τα απαραίτητα κονδύλια, κάτι που δεν έχει συμβεί.
Ενα άλλο θέμα αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου που έθεσε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα εκπρόθεσμα δάνεια των αγροτών προς την παλαιά ΑΤΕ (αφορούν γύρω στους 100.000). Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις όπως υποθήκη έως το 120% της αξίας του δανείου που είναι εκπρόθεσμο, καθώς επίσης ρύθμιση διάρκειας 5-10 χρόνων με επιτόκιο 5% για την εξόφληση των δανείων. Κύκλοι ωστόσο του υπουργείου έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» πως το θέμα δεν έχει κλείσει και πως για τον λόγο αυτό γίνονται συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών. «Το θέμα είναι υπό εξέταση», έλεγαν χθες και κύκλοι από το Μαξίμου.
Οσον αφορά τις κινητοποιήσεις, διευρύνεται το μέτωπο διαμαρτυρίας των αγροτών καθώς τη μεγάλη συγκέντρωση τρακτέρ, υπό τον Βαγγέλη Μπούτα, στον κόμβο της Νίκαιας πλαισιώνει η κίνηση των αγροτών της Βοιωτίας που συγκεντρώνονται προς το Κάστρο. Χθες οι αγρότες στη Νίκαια πεζή έκλεισαν για λίγη ώρα την εθνική προκειμένου να συνεδριάσουν και εν συνεχεία οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν.
Συγκεντρώσεις τρακτέρ γίνονται και στη Λαμία (Δημογιάννης), στη Θήβα (90ό χιλιόμετρο), στην Κουλούρα (Ημαθία), στις Σέρρες, στη Δράμα και σε κάποια χωριά κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, χωρίς ωστόσο ακόμη να εμφανίζεται η εικόνα γενικευμένης διαμαρτυρίας. Και αυτό καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ο «κοινός παρονομαστής» και το κυριότερο ο συντονισμός μεταξύ των μπλόκων Θεσσαλίας και άλλων περιοχών.

***

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο να διευρυνθούν τα απεργιακά μέτωπα, παρά τα αυστηρά μηνύματα που εξέπεμψε με την επίταξη των απεργών στο μετρό. Παράλληλα, έντονο προβληματισμό προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου και η απότομη στροφή του ΚΚΕ σε ρόλο σκληρής αντιπολίτευσης που πυροδοτεί κινητοποιήσεις.Τον συναγερμό έκαναν χθες ηχηρότερο και οι εκρήξεις γαλάζιων βουλευτών, προεξαρχόντων των Μάκη Βορίδη και Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά του σχεδίου ενιαίας φορολόγησης των ακινήτων.

Για το ζήτημα που επαναφέρει σε χαμηλές θερμοκρασίες τη σχέση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει παρέμβαση του Πρωθυπουργού, όπως εκτιμούσαν χθες το βράδυ υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία με το νέο φορολογικό για τα ακίνητα προεξοφλώντας την αποτυχία του ως προς τα προσδοκώμενα έσοδα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για νομοσχέδιο «δήμευσης της ακίνητης περιουσίας».
Πάντως, βασικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι τώρα να ελεγχθούν τα αγροτικά μέτωπα και να αποφευχθεί κλιμάκωση με μεγάλα μπλόκα στις εθνικές οδούς, που θα μπορούσαν να κόψουν τη χώρα στα δύο. Η κατάσταση που διαμορφώνεται εξετάστηκε χθες στο Μαξίμου, σε σύσκεψη του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Αθανάσιος Τσαυτάρης, Μάξιμος Χαρακόπουλος), οπότε κρίθηκε σκόπιμο να κινηθεί η κυβέρνηση σε χαμηλούς τόνους και να απευθύνει πρόσκληση για «μόνιμη και διαρκή επαφή» με τον αγροτικό κόσμο.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΣΑΜΑΡΑ. Η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί σήμερα σε αντίστοιχη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, όπου θα εξεταστούν και τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη ενίσχυση των αγροτών. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στην κυβερνητική πρόσκληση, από το πρωθυπουργικό επιτελείο προειδοποιούν ότι οι αγροτοσυνδικαλιστές θα πρέπει να αναλάβουν και το κόστος μιας σύγκρουσης. Το μήνυμα είναι ότι στην περίπτωση που υπάρξουν μπλόκα με τα τρακτέρ, τότε οι αγρότες θα «συγκατοικήσουν» στις εθνικές οδούς με τα ΜΑΤ.
Οι ίδιες πηγές δεν κρύβουν την ανησυχία ότι στο πεδίο των αγροτικών κινητοποιήσεων θα επιδιώξει πρωταγωνιστικό ρόλο το ΚΚΕ καθώς ελέγχει και το μέτωπο της Λάρισας, το μεγαλύτερο της χώρας. Με φόντο και τα επεισόδια από το ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας, η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο Περισσός αλλάζει τακτική και επιδιώκει αρχικά να πλαγιοκοπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη του πεζοδρομίου.
Η αντιμετώπιση της αφύπνισης του ΚΚΕ και της προσπάθειάς του να αναδειχθεί σε κεντρική αντιμνημονιακή δύναμη απασχολεί το πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς αναγνωρίζουν ότι ο Περισσός μπορεί να πυροδοτήσει τα μέτωπα των κινητοποιήσεων.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι παράλληλα με τους αγρότες, παρακολουθούνται οι κινήσεις του ΚΚΕ και στον χώρο των ναυτεργατών, όπου ο Περισσός εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρά ερείσματα. Η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών της ακτοπλοΐας που αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων λήγει σήμερα. Μπροστά στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τραβήξει εκ νέου το χαρτί της επίταξης, ενώ σε πολιτικό επίπεδο έχει αποφασιστεί να μπει και το ΚΚΕ στο στόχαστρο με καταγγελίες ότι «ευνοεί καταστάσεις ανομίας».
Keywords
νέα, συμμετοχή, συγκεκριμένο, ατε, νικαια, λαμια, σερρες, δραμα, ελλαδα, επιταξη, μετρο, ΚΚΕ, νεα δημοκρατια, στουρναρας, ματ, παμε, συριζα, απεργια, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες σημερα, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, απεργια ταξι, τελος ακινητης περιουσιας, σαμαρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2013, μπλοκα αγροτων, υπουργειο εργασιας, το θεμα, ακινητα, ατε, δανεια, εθνικη, ηγεσια, θεμα, θηβα, νεα μετρα, προγραμμα, υπουργειο οικονομικων, ωρα, αυξηση, βοριδης, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινονται, δυναμη, υπαρχει, εξελιξη, εικονα, κυβερνηση, κινηση, λογο, μαξιμος, μαξιμου, ματ, μηνυματα, μητσοτακης, εξοφληση, παμε, πεδιο, πεμπτη, ρυθμιση, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συνταξη, συγκεντρωση, συμμετοχή, τρακτερ, φοντο, βηματα, επεισοδια, χωρα, υπουργειο, κυριακου, μπροστα, πηγες, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα