Διαδήλωση οργανώνουν βετεράνοι πολέμου

Το Κίνημα «Σταματήστε τη δίωξη των Κροατών πατριωτών» ανήγγειλε ότι στις 4 Μαΐου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άφιξη του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Σερζ Μπράμερτζ, θα οργανώσει συγκέντρωση στο κέντρο του Ζάγκρεμπ και θα εμποδίσει τον κ. Μπράμερτζ να συναντηθεί με τους Κροάτες αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος του Κινήματος, Ζβόνιμιρ Τρούσιτς σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι «ο Σερζ Μπράμερτζ,
μέλος τριτοκλασάτης ελίτ που επισκέπτεται τη χώρα νομίζει ότι μπορεί με την αλαζονεία του να κυριαρχήσει στον κροατικό λαό».

«Θέλουμε να διατυπώσουμε μία εντελώς διαφορετική θέση και πιστεύουμε ότι εκφράζουμε τις απόψεις της πλειοψηφίας του κροατικού λαού. Η θέση αυτή είναι ότι η υποτελής κυβέρνηση που δέχεται τέτοιους υπαλλήλους δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από τον κροατικό λαό», ανέφερε ο κ. Τρούσιτς.

Ο πρόεδρος του Κινήματος τόνισε ότι στη διάρκεια της διαδήλωσης θα επιχειρηθεί ο αποκλεισμός τμήματος της πόλης, ώστε να αποτραπεί η συνάντηση του κ. Μπράμερτζ με την ηγεσία της χώρας.

Στα μέσα Απριλίου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία καταδίκασε τον απόστρατο Κροάτη στρατηγό, Άντε Γκοτόβινα, σε κάθειρξη 24 ετών και τον συγκατηγορούμενό του, Μλάντεν Μάρκατς, σε κάθειρξη 18 ετών.

Οι δύο στρατηγοί κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκαν το 1995, στην Κροατία, εναντίον του σερβικού πληθυσμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα