Δεν υπάρχει σχέδιο αγοράς των Ισπανικών Ομολόγων

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αγορά ισπανικών κρατικών ομολόγων από τα ταμεία αρωγής της ευρωζώνης (EFSF και MES).

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που να γνωρίζω, αλλά υπάρχει η δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά», δήλωσε η καγκελάριος σε συνέντευξη
Τύπου με τον Ολλανδό ομόλογό της Μαρκ Ρούτε.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με την υπόθεση μιας επαναγοράς ομολόγων της Ισπανίας, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των αγορών, από τα ταμεία αρωγής της ευρωζώνης.

Οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων κινούνται πτωτικά σήμερα, υποχωρώντας νωρίτερα κατά 25 μονάδες βάσης στο 6,73%, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας.

Οι αποδόσεις υποχώρησαν αργά χθες κάτω από το επικίνδυνο όριο του 7% εν μέσω φημολογίας ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εγκρίνει σχέδιο που θα επιτρέψει στα ταμεία διάσωσης της ευρωζώνης να αγοράζουν ομόλογα προβληματικών κρατών.

Ωστόσο, η Κομισιόν διευκρίνισε σήμερα ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα στην ΕΕ να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τα ταμεία διάσωσης της ευρωζώνης για να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων.

«Από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει επίσημο αίτημα ακόμη», είπε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν αυτά τα κεφάλαια για την αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

«Απλώς σκεφτόμαστε ποια εργαλεία μπορεί εντέλει να είναι χρήσιμα για την αποσυμπίεση των αγορών. Δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα ακόμη», δήλωσε ο κ. Αλταφάζ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπάρχει μια τέτοια πρόθεση, ούτε από την Ιταλία, ούτε από την Ισπανία, να ζητήσουν την ενεργοποίηση αυτών των εργαλείων», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Προϋπολογισμού της Ισπανίας, Κριστόμπαλ Μοντόρο, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του «δεν χρειάζεται διάσωση», επισημαίνοντας ότι η Μαδρίτη έχει την υποστήριξη των εταίρων της στην ΕΕ και στη G20.

«Η Ισπανία δεν αποτέλεσε αντικείμενο διάσωσης επειδή δεν έχει ανάγκη να διασωθεί», ανέφερε ο Μοντόρο, απορρίπτοντας την ιδέα ενός συνολικού σχεδίου διάσωσης για την ισπανική οικονομία.

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε από τη Σύνοδο των G20 στο Μεξικό ότι η χώρα του θα καθορίσει το αίτημα βοήθειας που θα απευθύνει στους ευρωπαίους εταίρους της για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του ανεξάρτητου τραπεζικού ελέγχου.

Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο που θα συνοδεύει το αίτημα για χορήγηση βοήθειας, εξήγησε ο Ραχόι και πρόσθεσε ότι οι όροι της ευρωπαϊκής βοήθειας θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν αναλάβει από κοινού ο γερμανικός οίκος Ρόναλντ Μπέργκερ και ο αμερικανικός Ολιβερ
Keywords
Τυχαία Θέματα