Δεν θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις

Η δυτική συμμαχία που επιβάλλει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική δράση μέχρι να υπάρξει ολοκληρωτική κατάπαυση πυρός και να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Χέιγκ επεσήμανε ότι δεν μπορεί
να πει για πόσο διάστημα η Βρετανία θα παίρνει μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. "Θεωρούμε ότι είμαστε στα αρχικά στάδια". "Δεν πιστεύω ότι μπορεί να καθοριστεί διορία ή χρονοδιάγραμμα", πρόσθεσε.

"Πρέπει να το κάνουμε για όσο διάστημα είναι απαραίτητο (...) και αυτό θα εξαρτηθεί φυσικά από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει ο λαός τη Λιβύης, από τη στάση του καθεστώτος του Καντάφι. Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες", υπογράμμισε ο Χέιγκ.

Ο βρετανός υπουργός επεσήμανε άλλωστε:"Δεν θα επιλέξουμε εμείς την κυβέρνηση της Λιβύης. Εναπόκειται στο λιβυκό λαό".

Ο Χέιγκ πρόσθεσε εξάλλου ότι η ξαφνική αύξηση των αιτημάτων για δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και σε άλλα μέρη του κόσμου θα οδηγήσει σε "μία ιστορική αλλαγή τεράστιας σημασίας".

"Βρισκόμαστε μόλις στα αρχικά στάδια αυτού που συμβαίνει στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ήδη αναμένεται να ξεπεράσει την οικονομική κρίση του 2008 και (τις τρομοκρατικές επιθέσεις) της 11ης Σεπτεμβρίου και είναι πιθανό να φέρει ένα επίπεδο αλλαγής σε όλες τις χώρες του κόσμου", πρόσθεσε ο Χέιγκ.

Τα "βαρυσήμαντα γεγονότα" που σημειώνονται αυτή τη στιγμή θα εξαπλωθούν και δεν θα σταματήσουν στον αραβικό κόσμο, επεσήμανε ο βρετανός υπουργός. Προειδοποίησε εξάλλου τους ηγέτες που "εμποδίζουν τις θεμιτές προσδοκίες των λαών τους", αψηφούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και προχωρούν σε βασανιστήρια να "λάβουν υπόψη τους" τις ταραχές που σημειώνονται.
Keywords
Τυχαία Θέματα