"Δεν θα αποσταθεροποιηθεί η Βοσνία"

Η καταδικαστική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) σε βάρος των Κροατών στρατηγών Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς δεν θα αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εκτίμησε ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη χώρα, Βαλεντίν Ίνζκο.

«Πολλοί θεωρούν ότι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αρκεί μία σπίθα για να προκαλέσει έκρηξη», τόνισε σε δηλώσεις στο σλοβένικο τηλεοπτικό σταθμό POP
TV, προσθέτοντας ότι δεν συμμερίζεται τη συγκεκριμένη θέση και ότι είναι σίγουρος ότι η απόφαση του ICTY για τους Κροάτες στρατηγούς δε θα αποτελέσει αυτή τη σπίθα.

«Η αλήθεια είναι ότι στην Κροατία θα παραμείνει η πικρία, λόγω της αίσθησης ότι η διεθνής κοινότητα είναι εναντίον των Κροατών, κάτι που είναι αυταπάτη και δεν αληθεύει», σημείωσε ο κ. Ίνζκο.

Αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση στη Βοσνία δεν είναι ευνοϊκή, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι πολιτικές διαμάχες είναι εκείνο που χρειάζεται η χώρα λιγότερο».

«Αντί για πολιτικές συγκρούσεις στη Βοσνία είναι αναγκαίες επενδύσεις και πρόοδος», υπογράμμισε.

Οι κροατικές αρχές θα έπρεπε να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, επειδή με την καταδικαστική απόφαση σε βάρος των Κροατών στρατηγών Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς δεν καταδικάστηκε ο κροατικός λαός, ούτε υπάρχουν εγκληματίες, τόνισε ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Ίβο Βάιγκλ, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ο πόλεμος στα Βαλκάνια υποκινήθηκε από το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», υπογράμμισε ο Σλοβένος ευρωβουλευτής.
Keywords
Τυχαία Θέματα